Nevels
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Nevels, geschreven door Marceline de Waard gelezen. In dit boek ontmoeten we Fay. Fay is samen met haar broer opgegroeid in een klein dorp in Drenthe. Doordat Fay in het grote huis woonde had ze het gevoel dat ze er tijdens haar jeugd nooit helemaal bij hoorde. Tijdens haar studie ontmoet ze Frank en ze wordt verliefd op hem. Ze gaan samen wonen in de Randstad en hun leven samen en haar werk slokt haar helemaal op. Dan belt haar broer Olaf dat hun moeder dement wordt en dat ze beter niet meer samen met haar huishoudelijke hulp in haar oude huis kan blijven wonen. Dat er toch iets anders geregeld moet gaan worden. Fay besluit om, tot ongenoegen van haar partner Frank, tijdelijk bij haar moeder te gaan wonen. Ze wil op deze manier ontdekken of, wat haar broer Olaf verteld daadwerkelijk klopt.
De cover van het boek is mooi en heel rustig. Het past erg goed bij de titel, maar ook bij het verhaal welke verteld wordt. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Fay. Tijdens het verhaal leer je, als lezer, de hoofdrolspelers: Moeder, Martje, Fay, Frank, Olaf en Rodney steeds beter kennen.
Je zou ze ook wel zo in het dagelijkse leven tegen kunnen komen.
Toch blijven er tijdens het verhaal nog lang “Nevels” hangen om iets wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Zeker als Jeroen, een jeugdvriend van Fay, om de hoek komt kijken. Hij is zijn hele leven met vragen blijven zitten over het verdwijnen van zijn vader. Hij is nu eindelijk op zoek naar de antwoorden op zijn vragen. Langzamerhand trekken de nevels zich steeds meer op en wordt er meer en meer duidelijk wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Dit geeft voor een ieder toch ruimte en duidelijkheid, waardoor ook betere eigen keuzes gemaakt kunnen worden. Maar het stelt het verleden toch ook wel in een ander daglicht. Een mooi verhaal met zeer zeker een diepere laag.
Je zou ze ook wel zo in het dagelijkse leven tegen kunnen komen.