Mooie beeldspraken en realistisch geschreven

Het Boekenbijtje 25 maart 2025
Jitta leeft samen met haar zusje en moeder. Een keer in de twe weken gaat ze naar haar vader. Terwijl haar vader de scheiding nog aan het verwerken is, viert haar moeder haar vrijgezelle bestaan . Ze laat haar dochters aan hun lot over, waardoor Jitta zich verantwoordelijk voelt voor haar zusje.

Jitta neemt hierdoor veel te veel hooi op haar vork. De angsten die ze had nemen toe. Hoe lang kan ze dit nog aan?

Dit boek wilde ik heel graag lezen omdat angst en paniek een rol hierin speelt. Ik heb zelf een angststoornis en via medicatie heb ik het enigszins onder controle.

' Als een ballon die leegloopt verlies ik gedurende de dag mijn energie en vrolijkheid. Ik blaas er telkens nieuwe lucht in, maar de ballon loopt steeds sneller leeg. Tot hij fluitende door de lucht naar beneden fladdert en leeg en verfrommeld op de grond blijft liggen.'

Deze quote is mij het meest bijgebleven en laat zien hoe mooi en duidelijk de beeldspraken zijn. Gevoelens van angst en paniek zijn zo moeilijk om op andere over te brengen, maar Saskia is daar met vlag en wimpel in geslaagd. Slapen zonder slangen is voor mij qua angst een verhaal vol herkenning.

Jitta is een personage die gelijk in je hart gaat zitten. Maar laat ook zien dat er achter die ogenschijnlijk ideale dochter ook wat meer kan zitten. Dat de verantwoordelijkheid eigenlijk veel te groot is.

Het verhaal is heel realistisch en is goed opgebouwd. De schrijfstijl is vlot en daardoor leest het boek heerlijk weg.
Slapen zonder slangen is een boek wat me zeker bij blijft. Bedankt dat ik mee mocht doen met de blogtour!

Meer recensies van Het Boekenbijtje

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.