Weggeblazen
Als je denkt dat je dit boek even snel gaat lezen 'het boek is niet zo dik', dan heb je het mis. Het lijkt alsof Jan Vantoortelboom elke letter, elk woord en elke zin nauwkeurig heeft uitgekiend. En dan verdient het alle respect om elk woord de nodige aandacht en tijd te geven.
Het hoofdpersonage van dit boek blikt terug op zijn leven. Een leven waarin hij overeind moet blijven met een vader die hem en zijn moeder letterlijk verwoest. Hij overleeft door een alter ego te ontwikkelen.
Dit boek brengt wel wat emoties teweeg. Medelijden en walging zijn er enkele van. Maar voornamelijk ben ik weggeblazen. Hoe het verhaal verteld wordt, de structuur van het boek, a.d.h.v. de flash-backs naar verschillende momenten in zijn leven en de sprongen naar het heden, vind ik ongelooflijk knap gedaan. Mauk is een terechte winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs.