Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Experimenten op de grens tussen goed en kwaad

Heyta Melssen 06 mei 2024
Een eiland is een ideale plek om te experimenteren, een idyllische samenleving te starten, een megalomaan plan te testen of een droom op los te laten. Hoeveel eilanden zijn er eigenlijk op de wereld? Uitgaande van de officiële definitie moet een eiland minstens 10 hectare groot zijn en omringd door zee en dan zijn het er 86.732. Maar zou je de Schotse definitie hanteren van een stukje door zee omringd land waar je een jaar lang een schaap kunt laten grazen dan komen er nog een paar honderd duizend eilanden bij. En dan hebben we het nog niet eens over de eilanden die door zoet water zijn omringd, die door mensenhanden zijn vervaardigd of waar je geen schaap op kunt zetten. Duizelingwekkende aantallen die onmogelijk allemaal bezocht en beschreven kunnen worden. Adwin de Kluyver doet in De eilanden van goed en kwaad dan ook slechts een greep in de wereldzeeën. Maar wat hij grijpt is de moeite meer dan waard.

De eilanden van goed en kwaad is een non-fictieboek maar leest als een roman. De twaalf grote eilandverhalen worden afgewisseld met een hoofdstuk ‘Isolario’ vol feiten en weetjes waarin nog eens 70 eilanden of eilandsoorten worden behandeld. Ook deze korte hoofdstukken zijn zeer leesbaar en toegankelijk geschreven en staan vol onbekende maar belangwekkende informatie. Zo leren we wat een THUMS eiland is, welke valuta er wordt gebruikt op het eiland Yap en waarom het zo belangrijk is of het eiland Bermeja nu wel of niet bestaat.

Elk hoofdstuk, samen met de voorafgaande Isolario, behandelt een bepaald thema zoals industriële of utopische denkbeelden. In het Isolario worden verschillende aspecten van het thema benoemd die over diverse eilanden zijn verspreid, het hoofdstuk gaat vervolgens over één specifiek eiland. Waarbij gelukkig vaak niet de voor de hand liggende keuzes worden gemaakt als het gaat over een gevangeniseiland of een paradijs. Juist de onbekende eilanden en hun al dan niet tijdelijke bewoners komen op een verrassende wijze in de spotlights te staan. Zoals het eerste hoofdstuk, waarin een echtpaar op het tropische eiland Floreana een ‘terug naar Eden’ leven probeert op te bouwen. Al snel volgen echter meer bewoners en neemt het waargebeurde verhaal een dramatische wending. Door de verschillende hoofdrolspelers elk vanuit hun eigen standpunt aan het woord te laten leest het verhaal als een spannende whodunnit met een open einde.

Veel onbekende feiten over min of meer bekende personen worden eilandgewijs opgediend. Popgroepen, filmsterren en filosofen komen daarmee in een ander daglicht te staan. In ‘Het dystopische eiland’ wordt bijvoorbeeld beschreven hoe George Orwell tot het schrijven van 1984 kwam juist dankzij zijn verblijf op het Schotse eiland Jura. En de ontstaansgeschiedenis van Unilever, begonnen als een experiment van kruidenierszoon William Lever op het Schotse dubbeleiland Harris en Lewis, zal velen onbekend zijn. Het verhaal in ‘Het industriële eiland’ laat wel heel schrijnend de grote kloof zien tussen de visie van een gefortuneerde industrieel en de plaatselijke bevolking en werpt daarmee de vraag op: wat is ‘goed’ of ‘kwaad’? Het is maar net aan welke kant je staat, of zoals een van de eilandbewoners het verwoordt: “Wij twijfelen niet aan uw goede bedoelingen, maar wij weten dat u het mis heeft.”

Sommige hoofdstukken zijn een beetje vergezocht en voldoen ook eigenlijk niet aan de eilandcriteria. Zo gaat ‘Het eiland van de toekomst’ over een groep excentrieke autonomen die in cruiseschepen of in paalwoningen op zee willen gaan wonen en speelt de groeiende nachtmerrie op de filmlocatie Cape Tribulation zich feitelijk af op een schiereiland. Toch zijn de verhalen amusant en geven ze een fraaie inkijk in de denkwereld van een aantal illustere figuren waaronder bitcoinmiljonairs en cineasten.

Ronduit sinister zijn de hoofdstukken over eilanden die zijn gebruikt voor experimenten die het daglicht niet kunnen velen. Waar gevangenen dwangarbeid verrichten, waar massavernietigingswapens worden vervaardigd en getest, waar mensen en dieren welbewust worden blootgesteld aan dodelijke bacteriën of gedumpt afval en waar naar hartenlust wordt geëxperimenteerd met al dan niet nucleaire raketten. De gewetenloosheid spat van de pagina’s, verpakt in een onschuldige vermomming. Zo begint het stukje over Okunoshima lieflijk: “Het eiland voor de kust van Hiroshima is het ideale decor voor TikTok-filmpjes en Instagram-foto’s. Over de golvende sappige weiden huppelen konijnen vrij rond…”, maar al snel volgt de wending: “Dit idyllische konijnenparadijs kent een duistere oorsprong”. Hier werden namelijk tussen 1927 en het einde van WO2 chemische wapens gemaakt en getest op duizenden konijnen. Toen de oorlog was afgelopen en de wetenschappers het eiland verlieten kregen de konijnen vrij spel. En zo zijn er nog veel meer eilanden waar de gevolgen nog altijd merkbaar zijn en betreden niet zonder gevaar is.

Het laatste hoofdstuk, ‘De eilandexpeditie’, is het meest persoonlijke. Hierin wisselt de schrijver de ervaringen van zijn eigen reis naar de poolcirkel in 2022 af met de reis van het houten zeilschip Willem Barents in 1878. Door telkens te wisselen van perspectief worden de twee reizen naast elkaar gezet en worden tegenstellingen tussen toen en nu schrijnend in beeld gebracht. En dan gaat het niet alleen over het voedsel onderweg (snert met hard brood en een schimmelig vooronder tegen een driemaal daags meergangenmenu op een luxe cruiseschip) maar worden vooral de teloorgang van de natuur en de gevolgen van de klimaatverandering pijnlijk duidelijk.

Er wordt in De eilanden van goed en kwaad geen vrolijkmakend beeld geschetst maar de boodschap wordt verpakt in een aantrekkelijk vormgegeven boek dat gemakkelijk leest, leerzaam is en aanzet tot denken. Wel wordt bij de lezer wel een behoorlijke dosis algemene kennis verondersteld. De Kluyver legt niets uit en hij werkt ook niet met voetnoten of eindeloze verwijzingen.

Dit is niet zijn eerste boek en na het lezen van de laatste pagina is het te hopen dat dit niet zijn laatste zal zijn. Tenslotte heeft hij pas een klein handjevol eilanden beschreven. Daar zit vast nog veel meer vertelstof in.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Heyta Melssen

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!