Mysterieus verhaal dat boeit van begin tot einde

hijvannederlands 13 januari 2025
Ongeveer drie maanden geleden verscheen David David, het nieuwste en elfde deel in de serie van Best of YA XS. Het is geschreven door Ben Blom, die hiermee een mooi debuut maakt in het auteurswereldje.

De inhoud van het boek heb ik weergegeven in een mooie collage. Die is te vinden op mijn instagramaccount @hijvannederlands.

Over de vormgeving van de cover, die voor rekening komt van Caren Limpens, is weer bijzonder goed nagedacht. Die is aantrekkelijk, uitnodigend en kleurrijk. Zonder dat de lezer het beseft, wordt hier toch al een deel van het einde gespoild.

Kort samengevat:

De zestienjarige hoofdpersoon David doet een bijzondere ontdekking. Nadat hij zichzelf in het schuurtje van de buurman in een mysterieuze spiegel heeft gezien, ontdekt hij ’s ochtends bij het opstaan dat zijn lichaam is veranderd in dat van een supergespierde atleet. Uiteindelijk slaagt hij er niet in dat voor zijn omgeving geheim te houden. Het levert hem zelfs een grote populariteit op, zowel op social media als in real life op school. De spiegel blijft een grote aantrekkingskracht op hem houden en David constateert dat hij er steeds vreemder uit gaat zien. Ook zijn innerlijk is flink aan het veranderen.

David David is prettig leesbaar en houdt de hoofdpersoon letterlijk een spiegel voor. Door een groot deel te laten spelen op school en in de relationele sfeer zullen de niet al te ingewikkelde verhaallijnen herkenbaar zijn voor jongeren. Daarnaast zet het de lezer aan het denken over belangrijke onderwerpen, wat het zeer geschikt maakt voor een klassengesprek.

De uitgever vermeld op de achterzijde van het boek dat het geschikt is voor 15+, maar als er één boek in deze serie al geschikt is voor brugklassers dan is het deze wel. Het leest door de korte hoofdstukken als een trein en ook het taalgebruik is zorgvuldig gekozen, eenvoudig en passend bij deze leeftijd.

In minder dan 100 bladzijden is de auteur erin geslaagd een afgerond verhaal neer te zetten dat boeit vanaf de eerste tot en met de laatste bladzijde. Gaandeweg het verhaal wordt er toegewerkt naar een climax, die een onafwendbare afloop voorspelt. Niets is minder waar, want de auteur heeft gezorgd voor een onverwacht einde.

Meer recensies van hijvannederlands