Meeslepende roman over macht en menselijkheid
Als groot liefhebber van de historische romans van Jacqueline Zirkzee, moest ik even wennen aan haar nieuwste werk, SALOMON. Want deze roman speelt zich niet in het verleden af, maar in de toekomst. Toch zat ik al snel in de flow en kon ik het boek niet meer wegleggen.
Het heeft alle diepgang en gelaagdheid die ik van haar historische romans gewend ben. In SALOMON schetst de auteur een toekomstbeeld dat beklemmend realistisch aanvoelt. Het verhaal draait om een gescheiden moeder die werkt bij SALOMON, een overheidsorgaan dat jeugdzorg controleert. Ze voert streng beleid uit dat doet denken aan de toeslagenaffaire, maar dan op een veel grotere schaal en “iets” andere manier. Tegelijkertijd wordt ze geconfronteerd met de eisen van haar steenrijke ex-man. Haar zoektocht naar rust en balans in haar persoonlijke leven en dat van haar dochtertje brengt haar in een steeds complexere situatie. Ze dreigt de belangrijkste mensen om zich heen weg te duwen en alles te verliezen wat haar dierbaar is.
Wat deze roman ook bijzonder maakt, is hoe Zirkzee de futuristische wereld tot leven brengt. Van geavanceerde technologieën tot realistische beschrijvingen van het dagelijks leven: alles voelt doordacht en overtuigend. Ze schetst een toekomst die fascinerend en angstaanjagend tegelijk is. Zirkzee laat de lezer nadenken over ethiek, macht en menselijkheid. Het is een wereld die we liever niet werkelijkheid zien worden, maar die je tijdens het lezen volledig meesleept.
Kortom, SALOMON is een indrukwekkende roman die zowel knap geschreven als meeslepend is. Het is een boek dat je aan het denken zet, maar tegelijkertijd ook volop laat genieten van de rijke details en het sterke plot. Een knap staaltje schrijfwerk en een absolute aanrader voor liefhebbers van diepgaande verhalen.