(On)menselijk
De Britse Jo Callaghan, beroepshalve betrokken bij de strategie rond AI, schreef in haar vrije tijd al jaren YA boeken. Na het overlijden van haar man aan kanker, schreef ze in één ruk haar rouw, verdriet en verlies van zich af in een ongewone thriller. Een (on)menselijke thriller waarin een uniek politieduo wordt opgevoerd. De ene helft is de intelligente politie-inspecteur Kat Frank, de andere is een AI-robot, Aide Dock genaamd.
Kat heeft haar man verloren aan een zeldzame kanker als er bij de politie van Warwick een pilotproject wordt opgestart rond nut en zin van AI bij de oplossing van zware misdaden. Er wordt begonnen met de heropening van twee cold cases. De samenwerking tussen mens en robot verloopt op zijn minst gezegd stroef. Binnen Kats menselijke team hebben Hassan en Browne de nodige problemen. Aide Dock en zijn begeleidster professor Okenada hebben geheime doelen.
De combinatie van de allernieuwste ontdekkingen op wetenschappelijk gebied en de menselijke facetten van een moordonderzoek doen diep nadenken over de ethiek rond AI en de ethiek binnen de medische wereld.
Maar eerst en vooral is In een oogwenk een briljante thriller, ingenieus in elkaar gezet, goed geschreven en met een verrassend einde. Knap vertaald ook en zonder een enkele storende taal- of zetfout.
In Groot-Brittannië is inmiddels al een tweede Kat en Dock-thriller verschenen: die mag voor mijn part dit jaar nog in Nederlandse druk verschijnen.