Veelbelovend eerste deel van de trilogie!

Maak kennis met Vyk, een nieuwsgierige tiener die al van kleins af aan in Torn woont, een kolossale toren die volledig afgescheiden is van de buitenwereld. Alleen vanaf het dakterras van de toren slaagt Vyk erin af en toe een korte glimp op te vangen van de bizarre omgeving rond de toren. Mensen leven er in cirkels waardoor hun gedrag en activiteiten altijd maar weer hetzelfde patroon doorlopen. Waarom staat de tijd er stil? En waarom krijgt Vyk soms het gevoel dat er mysterieuze ogen verschijnen voor haar blikveld? Heel wat vragen spelen haar parten en ze krijgt niet het gevoel dat ook maar iemand binnen Torn haar nieuwsgierigheid wil bevredigen. Het is dan ook niet te verbazen dat ze op een dag besluit haar stoute schoenen aan te trekken en op verkenning te gaan buiten Torn.

Het verhaal start met alledaagse scènes uit het leven in Torn, je krijgt als het ware als lezer onverwachts een inkijkje in het leven van Vyk zonder over meer informatie over Torn, de buitenwereld enz. te beschikken. in het begin van het boek duurde het daarom even vooraleer het verhaal me echt te pakken had. De auteur kiest ervoor om pas later in het verhaal de dystopische setting en de personages meer en meer tot leven te wekken, wat absoluut een trigger is om te willen doorlezen. In het begin voel je als lezer al aan dat één en ander niet klopt in Torn, dat er onregelmatigheden zijn waar je het fijne van wil weten, wat er voor zorgt dat je je als lezer erg goed kan inleven in het personage van Vyk die eveneens met massa's vragen zit.
De illustraties in het boek (in dezelfde stijl als de cover) sluiten naadloos aan bij de zeer levendige en vlotte pen van Vanlaeken en zijn zeker een meerwaarde om het verhaal visueel sterker te maken. Vyk maakt een reis doorheen verschillende gebieden, het boek volgt diezelfde indeling waardoor het verhaal als (jongere) lezer altijd vlot te volgen blijft . Ook de kaart vooraan in het boek zorgt voor extra visuele ondersteuning. Het boek kenmerkt zich door een vrij hoog verhaaltempo, er zit zeker vaart in, maar Vanlaeken besteedt ook aandacht aan de uitwerking van de personages. Hier en daar miste ik wat diepgang (bijvoorbeeld in de relatie tussen Vyk en haar moeder) maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de intrigerende en mysterieuze queeste die Vanlaeken ons serveert. Enig minpuntje voor mij is de abrupte overgang op het einde van het boek, wat mij betreft een beetje een gemiste kans om dit iets uitgebreider uit te werken.
Vanlaeken slaagt er absoluut in om een mysterieuze wereld te scheppen voor jong en oud en is meesterlijk in het opbouwen van het verhaal waardoor de spanningsboog helemaal goed zit. De evolutie van Vyk van een ietwat onzekere maar nieuwsgierige tiener naar een meid met meer zelfvertrouwen en durf wordt mooi in kaart gebracht. Zoals het een eerste deel in een trilogie betaamt, blijven er zeker nog onopgeloste vragen in de lucht hangen, waardoor ik nu al reikhalzend uitkijk naar deel 2!
Veelbelovend eerste deel!

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict