Nieuwsgierig naar meer!
Onder de naam Marit Vanström, pseudoniem voor de Nederlandse Martyn van Beek (die deels ook van Zweedse afkomst is) verscheen reeds eerder de e-only Lianne Bloemen-serie, maar voor mij was dit eerste deel van een nieuwe serie rond Jackie Laurijssen de eerste kennismaking met deze auteur.
Wanneer het levenloze lichaam van een jonge vrouw aan de vlaggenmast van de studentenvereniging Minerva gevonden wordt, reageert heel Leiden met verstomming. De zaak krijgt van bij het begin enorm veel publiciteit en oude rot in het vak, rechercheur Joszef Daalderop krijgt de aartsmoeilijke taak toegewezen om deze zaak tot de bodem uit te pluizen. Het blijkt echter niet zo makkelijk om door te dringen in de studentikoze kringen van de vereniging en daarom besluit de politieleiding om een wel heel bijzondere tactiek in te zetten. Geheim van wapen van dienst? Jackie Laurijssen, een net afgestudeerde criminologe, die door haar leeftijd en studieachtergrond wellicht iets meer kans heeft om werkelijk door te dringen tot de studentenvereniging en eventuele getuigenissen te vergaren. Door haar scherpe blik en analystische vermogen slaagt Jackie er al gauw in om de link te leggen met een gebeurtenis uit het verleden . Hoe meer details ze samen met Joszef op het spoor komt, hoe meer ze beiden ook in het onderzoek tegengewerkt worden. Daarenboven heeft Jackie zelf ook een geheim dat het onderzoek mogelijks in de war kan brengen. Lukt het hen om de dader op te sporen?
De auteur heeft een zeer aangename schrijfstijl, de zinsopbouw is erg prettig en zeer vlot leesbaar, waardoor je als een trein door het verhaal gaat. Het verhaal start met een spannende proloog vanuit het oogpunt van de dader, waarbij je de laatste momenten van het eerste slachtoffer van dichtbij meemaakt. Je krijgt onmiddellijk een aanwijzing dat deze zaak niet bij 1 slachtoffer zal blijven. De hoofdstukken zijn behoorlijk kort en vanuit wisselend perspectief geschreven, maar het is voornamelijk Jackie die aan het woord is. Het thema zelf, nl. moorden die gelinkt worden aan een jeugdzonde in het verleden is wellicht iets minder origineel en kwam al vaker naar voren in andere thrillers. Met het hoofdpersonage van Jackie zet Vanström wel een bijzonder karakter neer : haar 'geheim' is iets dat ik zelden eerder las in thrillerverhalen, wat het absoluut extra boeiend maakt. De hoofdpersonages zijn weliswaar duidelijk geschetst in het verhaal, maar konden wat mij betreft wel nog wat meer uitgewerkt worden, hun achtergrond mist voor mij wat diepgang, maar mogelijks komt dit in de volgende delen nog iets meer aan bod? Van bij het begin is het al duidelijk voor de lezer dat de recente moorden te maken hebben met een vroegere gebeurtenis rond enkele oud-leden van Minerva, waardoor de spanning misschien net iets minder hoog ligt, gezien dat deel van het mysterie al ontrafeld is. Toch slaagt de auteur erin om het verhaal met verschillende wendingen boeiend en interessant te blijven houden, als lezer blijf je wel getriggerd om zeker verder te lezen. De grootste verrassing zat in de staart, met een cliffhanger om u tegen te zeggen. Ik ben dan ook enorm nieuwsgierig naar het tweede deel in deze reeks!
3,5- 4
3,5- 4