Stel dat er een oorlog dreigt uit te breken.

Historywoman1994 18 maart 2025
1940, Aleid onderneemt met en haar gezin een vluchtpoging naar Engeland. Aangezien het plan is om via schip te vluchten moeten ze eerst een lange autorit maken. Tijdens deze rit slaap Aleid erg diep en kom ze er pas bij aankomst bij de Nederlandse kust erachter dat haar zoontje is verdwenen. Ze ondervraagt haar man hierover en komt erachter dat hij hun zoontje heeft achter gelaten bij een stel die net als hen probeert te vluchten. Echter voordat ze haar man verder kan ondervragen breekt er bombardement uit....

Het was mijn eerste boek dat ik van Sundin heb gelezen. Toch had ik wel enigzins moeite om in dit verhaal te raken. Dit had voornamelijk ook te maken dat er veel personages snel achter elkaar werden geïntroduceerd. Een personagelijstje was wel handig geweest. Ongeveer na 1/3 van het verhaallijn had ik het idee dat ik de rode draad wel te pakken had. Naast de romance speelt er de zoektocht naar het zoontje van Aleid een grote rol. Maar dit is niet alleen waar dit verhaal overgaat. Liefhebbers van moordmysteries zal dit verhaal ook zeker interesseren. Dit is een fijne twist die zeker verassend te noemen is.

Sundin geeft wel aan dat dit verhaal grotendeels is gebaseerd op de oorlogsgeschiedenis van Engeland. Maar dan wel een beknopte geschiedenis weergave. Het geeft de lezer inzicht hoe de BCC ter werk ging en hoe de "relatie" was met buitenlandse correspondenten die hier ook noodgedwongen ter werk gingen vanwege de oorlog. Het is unieke setting die ik eigenlijk nog nooit heb gezien in andere oorlogsverhalen. Toch is het wel merkbaar dat het beknopte versie is.
Oftewel verwacht geen oorlogsverhaal die hier tot in detail op in gaat.

Alle personages die voorkomen in dit boek hebben niet echt bestaan. Toch voelde de emotie met name bij Aleid wel menselijk aan. Aleid's emotie heeft Sundin goed bij de kraag gevat. Juist hoe dit verhaal eindigt voor Aleid zag ik 100% zeker niet aankomen. Maar het past in mijn ogen ook wel bij de persoonlijkheid van Aleid die Sundin heeft geschetst. Kortom een aanrader voor liefhebbers die niet één favoriete genre heeft.

Meer recensies van Historywoman1994

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.