Wat een (geschiedenis)verhaal!
Waan je in het Sevilla van 1580 een stad vol met divers gezelschap van mensen. Een stad die op dit moment zijn hoogtepunt beleefd als handelsplaats. De vloot van Zijne Majesteit staat op het punt van vertrekken. Maar als er plotseling een gruwelijke ontdekking wordt gedaan. Het boegbeeld van het schip is bedekt met huid en het rode haar van een vrouw.
Als dit de jonge vrouw Damiana ten ore komt weet ze meteen wie het is. Het is haar vriendin en genezeres uit het bordeel. Damiana is vastbesloten om de moordenaar van haar vriendin te vinden en deze te wreken. Wellicht dat een oude kennis, Catalina, uit het klooster haar hulp kan bieden.
Het boek is op een originele wijze vormgegeven. De hoofdstukken zijn kort soms wel één pagina. Maar bevatten veel informatie en ontplooiing van het karakter dat je op moment volgt. Van brieven tot volksverhalen je bent benieuwd wat het verband is. Het is wel een boek waar je aandacht bij moet houden. Naast de hoofdpersonages zijn er ook hoofdstukken die geschreven zijn vanuit de bijpersonages. Het maakt niet uit hoe klein het aandeel in het verhaal ook is. Een lijstje vooraan in het boek had het soms tijdens het lezen wel gemakkelijker gemaakt om al deze personages te onthouden.
Desalniettemin heb ik mij zeker wel vermaakt met dit boek. Het is een verassende verhaallijn en is op zo'n manier geschreven dat het boeiend blijft. Een geschiedenisfanaat kan zeker zijn/haar hart ophalen met dit interessante verhaal. Zeker als je leest in het nawoord hoe dicht Gijón bij de historische werkelijkheid is gebleven.
De wilskracht van de vrouw neemt ook een onderdeel in dit boek. Het blijkt maar hoe moeilijk het ook is voor "de vrouw" om in de middeleeuwen om haar mannetje te mogen staan. Een historische werkelijkheid die helaas écht gebaseerd is op de werkelijkheid.
Het einde van het boek laat wellicht een opening tot een vervolg van het boek. Want er waren wel wat losse eindjes die zelfs naar het einde toe onbeantwoordt bleven.
Een prachtige ontroerende geheimzinnige reis door het verleden die zeker aan te raden is voor liefhebbers van geschiedenisverhalen.
⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️⭐️⭐️⭐️