Roman over de geschiedenis van Noorwegen.

Historywoman1994 24 december 2024
Dit is het eerste deel van de serie die gaat over de familie Winther. Tijdens dit verhaal volg je Cecilla Winther, vrouw des huizes. Ze analyseert haar huwelijk nu ze haar koperen huwelijk binnenkort gaat vieren met een groot feest. Is haar keuze om in het huwelijk te treden met de Noorse Karl een goede keuze geweest? Ze heeft ten slotte haar eigen vaderland, Engeland, vaarwel gezegd met als gevolg dat zij haar eigen familie wel erg weinig ziet. Daarnaast is het Noorse klimaat wel een goede omgeving om haar drie kinderen op te laten groeien?

Het verhaal is wel gebaseerd op de Noorse geschiedenis. Maar de personages zijn fictief. Met Cecilla zet Wessel een vrouw neer die
moelijk vind om in een wereld te leven die aan het veranderen is. Ze vind het maar lastig dat haar kinderen hun vleugels uitslaan en dan in het bijzonder haar dochter Rose. Een vrouw hoort geen opleiding te volgen maar te gaan trouwen en gehoorzaam te zijn aan haar man. Een moeder voor haar kinderen dat is de taak die voor Rose is weggelegd. Deze worsteling zal voor veel vrouwen in deze tijd herkenbaar zijn. En lijkt me in mijn ogen realistisch voor deze tijdgeest.
Het personage Cecilla volg je als lezer de meeste tijd van dit verhaal. Maar mondjesmaat is er ook aandacht voor de rest van de familie Winther. De ontwikkeling van deze personages loopt langzamer dan bij Cecilla. Na uitlezen van dit boek had ik ook nog wel wat vragen waar ik geen antwoord heb gekregen. Bijv. hoe ervaarde Karl de ontmoeting met zijn vrouw Cecilla? Was het voor hem liefde op eerst gezicht? Maar deze vragen zal ongetwijfeld in de volgende delen worden beantwoordt.

Het boek eindigt met een chilfhanger die ervoor heeft gezorgd dat ik wel uitkijk naar het tweede deel van deze serie. Hoe gaat verder met de familie Winther? Maar dan ook in het bijzonder met Christian, de zoon van Cecilla? Ik ben benieuwd of de volgende delen er meer aandacht is voor het personeel van de familie Winther. Dan begrijp ik ook de vergelijking met de tv-serie Downton Abbey beter. Desalniettemin blijft het fijn boek om te lezen. Het laat je als lezer kennismaken met de Noorse geschiedenis.

Meer recensies van Historywoman1994

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.