Uniek setting!
Het boek vertelt het verhaal van twee dames die de bruidsjapon van Queen Elisabeth hebben gemaakt. Eén van de twee dames, Ann, is al lange tijd verbonden aan het atelier die de bruidsjapon mag maken. De ander is pas net werkzaam bij dit atelier. Het gaat om een Franse dame Miriam die ternauwernood de oorlog in Frankrijk heeft overleefd. Ze doet nogal geheimzinnig over haar verleden van voor de oorlog. Was ze dan toch een collaborateur? Of is ze toch een jodin die volgens haar eigen woorden niets meer te zoeken had in Frankrijk?
Liefhebbers van de boeken van Marie Lambelle is is dit verhaal zeker aan besteedt. Een boek die tot het einde toe spannend blijft. Je wilt weten wat het persoonlijke verhaal achter Miriam is. Het zorgde erbij mij voor dat ik het boek in mum van tijd uithad.
Het verhaal van de twee dames is wel gebaseerd op het een van de naaister die daadwerkelijk echt gewerkt heeft aan de bruidsjurk van Queen Elisabeth. Hiervoor heeft ze haar geïnterviewd omdat Robson totaal geen kennis heeft van naaien. Het verhaal voelt wel goed en betrouwbaar aan. Toch had ik het wel fijner gevonden als er iets meer in het nawoord van het boek was vertelt waarin Robson daadwerkelijk de waarheid heeft gebruikt en daar waar ze even haar eigen fantasie heeft gebruikt. Dit ontbrak helaas in het nawoord.
Wie verwacht een verhaal te gaan lezen die gaat over de WW2 kan dit boek beter links laten liggen. Het boek gaat meer over de wederopbouw van Engeland en omstreken. Hoe werd dit aangepakt en met welke maatregelen kregen de twee hoofdpersonages nou eigenlijk mee te maken? Golden deze maatregelen ook voor het Engelse koningshuis? Het geeft wel een uniek kijkje weer hoe Engeland deze wederopbouw heeft aangepakt.
Tot slot het is een fijn boek die een uniek kijkje geeft in de geschiedenis van Engeland. Waarin een koninklijke huwelijk voor iedereen even een uitje is om alle problemen te vergeten. Kortom ik heb mij uitstekend vermaakt met dit verhaal. Een aanrader!