Aanrader!

Historywoman1994 25 maart 2025
Oekraïne 1941. Vilka wil met het uitbreken van WW2 haar kinderen beschermen en vluchten. Maar dan blijkt er plotseling een "familielid" voor haar deur te staan. Ook voor de 12-jarige Halya dreigt er tewerkstelling in Duitsland. Lukt het beide dames om zich ondanks de oorlog staande te houden?

Het verhaal kinderen van Oekraïne is deels gebaseerd op de familiegeschiedenis van Erin Litteken, schrijfster van dit boek.
Vooral kleine gebeurtenissen zoals de paarden die zijn gestolen en vervolgens weer geprobeerd werden terug te halen hebben als inspiratie gediend. Dit maakt dit verhaal ook eigen en dat voel je als lezer.
Het verhaal draaide continue van perspectief tussen 3 vrouwelijke personages. En moet zeggen dat maakt het verhaal ook écht spannend. Juist wanneer er iets schokkend gebeurt verandert het perspectief weer naar een ander personage. Hierdoor wilde je écht alleen maar doorlezen.

Het is boek aan te raden is als je meer over de WW2 wilt lezen maar vanuit een andere invalshoek. Het land Oekraïne staat centraal in dit verhaal. Litteken heeft het verhaal op begrijpelijk en klare taal geschreven hoe het voor dit land was. De continue dreiging van Hitler maar ook het communisme dat zich ontwikkelde. Want is het communisme de oplossing voor de miserable economische omstandigheden van Oekraïne? Deze hunkering naar beter leven is voelbaar in dit boek. En het doet je als lezer gunnen naar leven voor deze personages. De tegenstrijdigheid blijft dat je eigenlijk weet dat dit helaas voor hen tijdens maar ook na de WW2 niet in het verschiet ligt (denk o.a. aan de goelags).
Wel voelde tegen het einde het verhaal wat afgeraffeld aan. En was het merkbaar dat het verhaal voor een gedeelte niet op de waarheid was gebaseerd. De schrijfster van dit boek wilde beduidend toe werken naar een "happy ending" .

Het verhaal is aan te raden als je ervan houdt te lezen vanuit het perspectief van een vrouw. Fictie in combinatie met de écht bestaande feiten die mij deed beseffen hoe weinig ik weet over de oorlogsgeschiedenis van Oekraïne. Geschiedenisboek gegoten in een spannende roman ideaal om je kennis over de geschiedenis bij te spijkeren! Ga het lezen!

Meer recensies van Historywoman1994

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.