Aandacht voor een powervrouw!
De 15-jarige Rose wordt in een klap volwassen als ze besluit deel te nemen aan het verzet in Frankrijk. Wellicht aangezet door de trieste gebeurtenissen die hieraan voorafgaand hebben afgespeeld. Verandert Rose in een volwassen vrouw die ondanks haar jonge leeftijd nergens voor terugdeinst. Lukt het Rose om de oorlog te overleven en de dood op haar dierbaren te wreken?
Ik weet nog dat ik tijd geleden zei dat er niet veel oorlogsboek
zijn die afspelen in Frankrijk. Het lijkt erop dat deze woorden door vele schrijvers gehoord zijn. De ene na de andere oorlogsboek wordt uitgebracht met Frankrijk als setting. Daarom hoefde ik niet lang na te denken en gaf mij op voor de winactie van dit boek. En tot mijn vreugde was ik één van de gelukkigen om in ruil voor een recensie dit boek te mogen lezen!
In dit verhaal staat Rose centraal een tiener die al vrij vroeg bij het verzet in Frankrijk komt. In het nawoord is te lezen dat Rose niet heeft bestaan maar is gebaseerd op bestaande verzetsvrouwen. Dit gaat tot van nonnen tot jonge vrouwen die student zijn. Maar allemaal hadden deze vrouwen hetzelfde doel de vijand uitschakelen en zoveel mogelijk mensen oorlog te laten overleven. Zo ook Rose die wellicht door toedoen van verschillende afschuwelijk gebeurtenisen haar strijd tegen de nazi's wellicht net iets te hard voert. De verzetsacties volgen elkaar raptempo op. Is dit realistisch van hoe de werkelijkheid van deze oorlog zou kunnen zijn geweest? Het geeft wel de historische werkelijkheid weer dat veel verzetsleden, net als ook bij Rose het geval, op gegeven moment gingen "doorslaan" met plegen van verzetsacties. Het doel was duidelijk dat dit ten koste ging van hun eigen leven dat was bijzaak. De grens van paranoide worden was eigenlijk wel bereikt. Maar of deze verzetsacties elkaar in zo'n raptempo op elkaar volgde? Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Maar ik denk ook niet dat Jerrad, schrijver van dit boek, met dit verhaal als doel had om een historische correct oorlogsverhaal te schrijven. Hij heeft dit verhaal van Rose gebruikt om weer licht te schijnen op tal van moedige verzetsheldinnen die in de vergetelheid zijn geraakt!
Ik weet nog dat ik tijd geleden zei dat er niet veel oorlogsboek