Een fantasierijk verhaal
Heb je zin in een fantasierijk verhaal met een diepere boodschap? Dan is “Een rugzak vol” van Pieter Koolwijk absoluut een aanrader! Dit is geen standaard fantasy, maar een verhaal dat op een speelse manier een maatschappelijk onderwerp aanstipt – in dit geval de situatie van Obi, die gescheiden ouders heeft.
Obi gaat voor het eerst alleen met de trein van zijn vader naar zijn moeder. Zijn vader heeft geen tijd om hem te brengen, zijn moeder is te druk om hem te halen, en als klap op de vuurpijl krijgt Obi ook nog een stomme rugzak van zijn vader. De dag kan niet slechter… Toch blijkt die rugzak meer te bevatten dan Obi denkt! In plaats van een simpele tas, zitten er allerlei magische wezentjes in die hem helpen, zijn gevoelens verwoorden en zelfs advies geven. Het blijkt een rugzak vol emoties te zijn!
Gelukkig ontmoet Obi onderweg Saar en haar moeder, die hem helpen en samen beleven ze allerlei avonturen. Dit boek is een mooie mix van humor, avontuur en diepe emoties. Het verkent op een begrijpelijke, kindvriendelijke manier thema’s als vriendschap, zelfvertrouwen en het omgaan met gevoelens.
Ik heb dit luisterboek beluisterd en de uitvoering door Floor Paul was fantastisch – ze bracht het verhaal echt tot leven! Eén nadeel: hierdoor heb ik de prachtige illustraties van Linde Faas gemist, maar ik weet zeker dat die, zoals altijd, weer adembenemend zijn.
Een rugzak vol is een prachtig verhaal dat zowel jong als oud raakt. Absoluut een aanrader voor degene die houden van een vleugje magie en een boodschap waar je even bij kan stilstaan.