Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een jonge grootmacht op zoek naar een evenwicht in turbulente tijden.

hugovr 26 augustus 2024
De VS is een jonge staat, maar met een bewogen geschiedenis. In 1776 waren er13 koloniën. De koning van Engeland legde hen belastingen op en verbood de kolonisten om nog meer land van de Indianen in te nemen. De kolonisten verzetten zich, wat leidde tot hun onafhankelijkheid, de prille start van de Verenigde Staten. De “regering” van de VS bestond enkel uit blanke kapitaalkrachtige mannen die zich verzetten tegen een sterk centraal gezag, tegen belastingen en er werd uitgegaan van een blanke suprematie. 250 jaar later gelden deze waarden nog steeds.

De VS claimde steeds meer land. Ze begonnen met 13 deelstaten, vandaag zijn er 50. Nergens kregen de oorspronkelijke bewoners enige rechten. Er waren zwarte slaven, er was de genocide van de Indianen, maar ook later in de Filipijnen, in Cuba en Hawaï werd de oorspronkelijke bevolking onderdrukt en nooit werden er “oorlogsmisdaden” gestraft. Soenens stelt dat dit deel van de geschiedenis niet wordt onderwezen in de VS. Trump stelt vandaag duidelijk dat Amerika blank moet zijn, net als vroeger : “Make Amerika great again”. Mogelijke “fouten” moeten dan niet besproken worden in de scholen.

Als In Europa de slavernij wordt afgeschaft houden de Zuiderse Staten hun adem in. Hun economie heeft nood aan veel slaven, de afschaffing zou een economische ramp inhouden. Als de noordelijke staten toch de afschaffing voorstaan mondt dit uit in een burgeroorlog, die de Noordelijken in 1865 winnen. De slavernij wordt dan wel afgeschaft, maar het zal 100 jaar duren om racisme wettelijk te verbieden. Het Zuiden discrimineert, het Noorden gedoogd als zij de president mogen leveren. Er zijn heel wat moorden en lynchpartijen, zwarte leiders worden vermoord maar er verandert niets. Ook na de dood van George Floyd in 2020 worden er geen hervormingen doorgevoerd. Zwarten zijn in VS vandaag nog “minderwaardig”. Amerika weigert nog steeds om aanpassingen door te voeren.

Amerika wordt na WO II het rijkste land van de wereld door de oorlogseconomie. DE VS drijft op een ongebreideld kapitalisme waarbij men er niet voor terugschrikt om buitenlandse interventies uit te voeren met het leger en de CIA, ook zonder akkoord van het congres. Na WO II wordt het communisme de nieuwe vijand. Er volgt de oorlog in Korea en later in Vietnam en intern de heksenjacht van Mc Carthy. Er worden heel wat “misdaden” gepleegd, maar nooit worden er mensen gestraft. Bedrijven trekken weg naar lage loonlanden, in Irak sterven veel soldaten, de oorlog blijkt te zijn gestart op leugenachtige gronden en in 2007 worden velen dakloos en verliezen hun geld door de bankencrisis. Topmensen worden niet gestraft, de basis betaald het gelag, maar er volgen geen veranderingen.

Kolonisten hadden nood aan wapens om zich “te weren” tegen Indianen. Tot op vandaag is het een politieke zelfmoord in de VS om een aanpassing van de wapenwet aan te kaarten, ook al vallen er jaarlijks meer dan 40.000 slachtoffers, meer dan 100 doden per dag. Amerika weiger aanpassingen.

Het verschil tussen de rijken en de armen wordt steeds groter en er worden geen initiatieven genomen om dit te veranderen. Na de aanval van 09-11-2001 blijft VS verweest achter, ze blijken als land kwetsbaar te zijn. Als Obama, een kleurling, in 2009 president wordt, gaat de Republikeinse partij radicaliseren. Ze weigeren een zwarte president te erkennen, zijn openlijk racistisch, verspreiden veel fake news en samenzweringstheorieën. Bij de Covid pandemie in 2020 stelt Trump dat mondmaskers en inentingen niet nodig zijn, dit zijn onnodige bemoeiingen van de staat. Nergens vallen er meer doden, naar schatting 800.000 mensen.

De onderlaag heeft geen hoop meer en wil eenvoudige antwoorden op complexe vraagstukken. Trump spreekt deze taal, ook al is er onder zijn bewind geen verbetering voor deze mensen gekomen.

Soenens geeft zijn visie op de geschiedenis van Amerika en stelt dat er dringend aanpassingen moeten komen om het lot van de immens grote onderlaag te verbeteren. De vraag stelt zich of de huidige elite wil afstappen van hun wit nationalisme om ingrijpende veranderingen door te voeren. Afwachten.

Een beklijvend werk van een degelijke journalist. Niet altijd even vlot leesbaar maar ik raad het iedereen aan. Het geeft je inzichten in de huidige politieke situatie in Amerika en doet je nadenken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van hugovr