Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Trein van Verlangen

Hullemans 28 juni 2024
De auteur Oliver Reps heeft het zich in zijn tweede boek, Twintig keer Dee, niet makkelijk gemaakt. Voor een schrijver is het belangrijk om te weten wat je gaat schrijven. Voor Reps in dit geval is een eerste vonk overgeslagen bij het zien van de clip Hey There Delilah van Plain White T’s. Geliefden en trein. Maar dan heb je nog de uitdaging, hoe? Reps heeft het pad van Verse Novel gekozen. Een geheel vrij format. Zowel tekstueel, geen uitgeklaarde zinnen, alinea’s, maar losse woorden, associaties, alliteraties, als qua vormgeving, links uitgelijnd, dan plots naar rechts en terug…..kortom stoeien op het witte vlak.
En dan is het belangrijk om deze uiterlijke frivoliteit ook in je verhaal te incorporeren. En dat is Reps prima gelukt. De ritmiek werkt, de teksten gaan leven, nemen de kadans van de trein over. Geslaagd. Zeker omdat veel mensen, waaronder ik, terugschrikken voor deze vorm van poëzie.
Het verhaal heeft verder niet te veel om het lijf. Jongen en meisje, aangetrokken tot elkaar, one night stand of…? Aanvankelijk spelend in Amsterdam, dan via studie uitwisseling naar Berlijn. Zij blijft, hij verpietert in Amsterdam. Tot hij besluit om haar achterna te reizen. Via vele gedachten sprongen leren we geschiedenis van beide kennen. Hij, naamloos, in detail, zij, Dee, op afstand.
De treinreis bepaalt het tempo. En de vraag blijft, vinden ze elkaar? Een open eind, maar wel bevredigend. U als lezer kunt het vervolg zelf invullen. In mijn onderliggende leesclub vloog dat vervolg alle kanten op. Dat is wat literatuur beoogt.
Een prima 2e van Reps. Een vier sterren resultaat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hullemans

Gesponsord

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.

Een hartverwarmend verhaal over vasthouden en loslaten te midden van de storm, en een vriendschap die zelfs de diepste wonden heelt. Van de auteur van Onder de magnolia.