Levendig en realistisch verteld
Betty is zeventien jaar wanneer ze in 1937 naar Stockholm verhuist vanuit het kleine dorpje waar ze met haar moeder en broertjes woont. Ze gaat zoals veel meisje als een dienstmeisje in de stad werken en zal zo haar familie financieel helpen.
Ze kijkt haar ogen uit in de grote stad, maar het is ook eenzamer dan thuis en het werk is zwaarder dan verwacht. Gelukkig heeft ze tijdens haar trein reis de opgeleide jongeman Martin ontmoet. Ze raken bevriend door een gedeelde passie voor boeken en spreken af om elkaar te schrijven. Samen met een andere dienstmeisje bij haar buren kan ze gelukkig vlug haar draai vinden in Stockholm en lukt het haar ook om een enkele keren Martin te ontmoeten. Beiden voelen ze dat er meer aan het groeien is.
De Tweede Wereldoorlog dreigt echter en plots stopt de correspondentie tussen hen. Dan ontdekt ze ook dat de dokters familie geheimen heeft die beter niet aan het licht komen en neemt Betty haar leven een drastische wending.
Het bovenstaande lezend zou ik denken dat dit geen verhaal voor mij zou zijn. Maar eerder zwak, romantisch.... Je moet echter het boek lezen om te voelen hoe het in Stockholm was in die periode, de opbouw van het leven in de stad ten opzichte van afgelegen dorpjes, het belang van bij welke familie je hoorde ... en ook je geloof, seksuele voorkeur.... De wereld was zich aan het openen, maar was voor veel veranderingen nog niet klaar toen we bijna 1940 naderden.
De schrijfster heeft deze geschiedenis heel levendig en realistisch verteld en van Betty een sterke jonge vrouw gemaakt, met waarden en principes doorgegeven door haar moeder. Ze is een harde werker, wilt meer van de directe wereld leren kennen en ziet het goede in de mens. De passie voor boeken die ze deelt met Martin was een mooie manier om te beschrijven hoe ze stap voor stap haar nieuwsgierigheid bevredigd door eerst boeken te lezen en later Stockholm te leren kennen en mensen in verschillende situaties bevriend. Het eerste deel van de Betty reeks vond ik verrassend goed!