Leest als een fictie verhaal en blijft interessant!

Icegini 09 februari 2025
Wow, wat een boek! In de film Ghostwriter zegt een uitgeverij dat niemand biografieën leest want ze zijn saai. Als ze allemaal waren zoals deze door Eric Min geschreven, zou dat anders zijn.
Vanaf het begin worden we meegenomen in de tijd van begin 1900. Je voelt de atmosfeer, de kunst in België is aan het groeien, vaak met een epoce gevoel dat ook toont dat het een echte mannenwereld was.
De biografie wordt opgebouwd door het introduceren van andere kunstenaars die vaak al wat verder stonden dan Rik Wouters. Hij deed het niet goed op school, ging bij zijn vader werken en voordat hij zijn talent als schilder aan de buitenwereld toonde, was hij vooral bezig met beeldhouwen, etswerk.... Hij ging tegen de traditionele manier van schilderen in, was niet gemakkelijk tevreden en bleef maar doorwerken. Er waren twee dingen van belang in zijn leven: zijn kunst maken en Nel.
Door brieven, anecdotes, ... leer je meer over andere kunstenaars, deze tijd een eeuw geleden en de persoon Rik Wouters. Terwijl inderdaad biografieën vaak saai en langdradig kunnen zijn, leest deze bijna als een heel goed fictie boek.
Mijn interesse en kennis voor deze Belgische schrijver is enorm gegroeid door dit boek en ongeveer dertig jaar nadat ik zijn werk uitkoos voor een schoolopdracht, weet ik nu nog steeds dat ik toen de goede keuze heb gemaakt. De biografie heeft me ook kennis doen maken met de soldaat Rik die opgeroepen werd toen de Eerste Wereldoorlog begon en zijn leven in Nederland. Echt interessant en de moeite waard om verder te gaan ontdekken!!!

Meer recensies van Icegini