Klassieker in een nieuw jasje

Ilja 09 december 2019
In 1922 schreef Margery Williams The Velveteen Rabbit or How Toys Become Real, waarbij Sarah Massini in 2016 nieuwe illustraties maakten en wat in 2019 bij Gottmer in het Nederlands is verschenen als Het fluwelen konijn.

Een fluwelen konijn belandt met Kerst in een kerstsok van een jongetje. Hij komt terecht in de speelkamer en raakt aan de praat met een oud en versleten paard. Wanneer word je Echt? Als een kind enorm veel van je houdt. Het fluwelen konijn slaapt bij de jongen in bed en wordt overal mee naartoe genomen. Maar dan wordt het jongetje ziek en hangt het fluwelen konijn een nare bestemming boven het hoofd. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Het fluwelen konijn is een waar sprookje. Qua opbouw past het perfect binnen het genre; inclusief de openingszin Er was eens... en de moraal van het verhaal. Ook de vormgeving van het boek past bij het idee van sprookjes. Het boek is uitgegeven met een mooi leeslint, een linnen met zilveren bedrukking en mooie prenten.

De tekst is om aan een groep voor te lezen vrij lang, maar ideaal voor een fijn voorleesmomentje op de bank of bed. De tekst is mooi, maar spreekt tegelijkertijd enorm tot de verbeelding. Met name het stuk waarin het konijn in gesprek gaat met het paard over Echt zijn. Dat stuk is niet herkenbaar voor het jongere publiek, maar zal de oudere generatie wel kunnen begrijpen.

Het fluwelen konijn is enorm mooi boek, een echte klassieker dat in deze uitgave zijn waarde dubbel en dwars waard is!

Meer recensies van Ilja

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur