Hebban recensie

Aangrijpend en tijdloos verhaal

Ilja 19 september 2017

Wat doe je als school net overleven is? Juist, dan leer je het survivalhandboek uit je hoofd en bereid je je op alle onverwachte rampen voor. Vincent probeert zijn schooldagen aan de hand van zijn handboek te overleven. School is namelijk niet makkelijk als je gepest wordt. En tot overmaat van ramp gaat zijn klas een hele week op schoolkamp. Dat vergt uiterst precieze voorbereiding. Maar hoe kan Vincent zich voorbereiden als er een nieuw meisje in de klas komt en die alles wat normaal is op zijn kop zet?

Ik ben Vincent en ik ben niet bang is geschreven door Enne Koens. Koens heeft met dit boek een belangrijk thema in het basisonderwijs op de kaart gezet. Pesten. Ze weet de pijnlijke eenzaamheid en machteloosheid bij Vincent precies te omschrijven en maakt de situatie wat luchtiger door de fantasiewereld waarin Vincent vlucht. Het in zijn hoofd praten met fantasiedieren maakt het voor Vincent mogelijk om te overleven, enkel omdat hij de held is voor tor, worm, eekhoorn en veulen.

Het verhaal begint met Vincent in het bos. Daarna gaat de tijd terug naar zeven dagen voor het kamp, waarna er wordt afgeteld naar het moment in het bos. Elke dag wordt voorafgegaan door een stukje tekst uit het survivalhandboek, dat overigens prachtig vormgegeven is door Maartje Kuiper.

Vincent is een jongen van elf, die heel erg in zijn eigen fantasiewereld lijkt te leven. Hij vertelt zijn ouders en juf niets over het pesten, omdat hij bang is dat ze verdrietig worden. Zijn toevlucht vindt hij in de fantasiedieren, zijn oppas Charlotte en in De Jas. Zij nemen de volwassen rol in het verhaal min of meer over. Jasmijn, beter bekend als De Jas, is alleen niet veel ouder dan Vincent. De volwassen woorden uit haar mond komen daardoor niet altijd even geloofwaardig over, ongeacht wat zij zelf heeft meegemaakt. Enne Koens weet hiermee wel heel duidelijk weer te geven dat een volwassen blik in zo’n situatie noodzakelijk kan zijn. Vincent leeft in een heel gesloten wereld en een kijk van buiten kan zijn leven verruimen. Of dat de taak is van een twaalfjarig meisje, daarover valt te twisten.

Het verhaal van Vincent komt los van tijd. Pesten is helaas iets van alle tijden. Er zitten slecht enkele tijdsverwijzingen in het boek. Het liedje van The Red Hot Chili Peppers, Under the bridge, is daarvan een mooi voorbeeld. Hierdoor heeft het verhaal de potentie om tijdloos te worden en nog lang als relevant besproken te worden.

De wreedheid van kinderen, de pijn die pesten veroorzaakt en de kwalijke afwezigheid en naïviteit van volwassenen komt bij de lezer ontzettend binnen. Enne Koens en Maartje Kuiper hebben daardoor een meesterwerkje afgeleverd dat nog door vele generaties gelezen kan worden.

Meer recensies van Ilja

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!