Hebban recensie

'Koning Roe' is een koning onder de kinderboeken

Ilja 13 maart 2018

Ben Staaks wordt op school gepest door Dennis Grijpstra, het gemene zoontje van de burgemeester. Wanneer Ben weer eens voor Dennis op de vlucht is, komt hij per toeval in een geheim bos terecht. Een bos vol met vallen, glijbanen en boomhutten. De bewoner van dit geheime woud is Koning Roe. Koning Roe wil Ben maar al te graag verlossen van zijn gemene pestkop. Helemaal als Dennis een superslecht plan bedenkt om het geheime bos te laten verdwijnen. Heeft iedereen zijn koeienflatsapult en slakkenprut al klaar? Dan kan het avontuur beginnen!

Koning Roe is het werk van auteur en illustrator Adam Stower. Hij laat beide kwaliteiten spreken in dit nieuwe boek, want het werk is voorzien van prachtige tekeningen. Dit verhaal is dan ook zeer geschikt voor de lezer die graag stripboeken leest. Stowers illustraties zijn echt onderdeel van het verhaal en laten het verhaal tot leven komen.

Naast de sprekende tekeningen, zorgt ook de tekst voor de ultieme leesbeleving. Het verhaal is goed geschreven, er zitten grapjes in, het bevat leuke nieuwe woorden in – die overigens door vertaalster Sandra C. Hessels uitstekend naar het Nederlands zijn vertaald – en er wordt op de juiste plekken in hoofdletters geschreven. Als iets geroepen wordt, dan is dat al zichtbaar aan de tekst zelf. Kinderen die wat meer moeite hebben met lezen, zullen zich door Adam Stower echt begrepen voelen.

De auteur maakt ook een herkenbaar thema voor kinderen zichtbaar. Pesten komt helaas op alle scholen voor. Pesten is een thema dat in veel kinderboeken besproken wordt, maar dit boek is daarom zeker niet afgezaagd, voorspelbaar of saai. Stower heeft een hele mooie en goede manier gevonden om met dit onderwerp om te gaan. Ben is een jongen waarmee de lezer zich kan identificeren, hij maakt hetzelfde mee, maar komt in een fantasierijke wereld tot een oplossing.

Wat daarbij ook helpt, is dat Adam Stower ver weg blijft van het hokjes denken. In de wereld van Koning Roe kan alles, zonder dat het ongeloofwaardig is en dat betekent bijvoorbeeld dat de auteur zich niet aan de standaard genderkenmerken houdt.

Koning Roe is een uniek boek in zijn soort. Een pareltje om te zien én een pareltje om te lezen. Een zeer geschikt boek voor de jonge (moeizame) lezer, maar ook zeker voor volwassenen. Koning Roe is een koning onder de kinderboeken.

Meer recensies van Ilja

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur