Indrukwekkend en prachtig!

‘De ware reiziger is diegene die een rondreis in zichzelf heeft weten te maken.’

Nadat bij Emile jong-alzheimer werd vastgesteld, besluit hij het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Stiekem koopt hij een camper en plaatst een advertentie voor een reisgezel. Hij ontvangt een antwoord van Joanne, een mysterieuze jonge vrouw. Het is de start van een adembenemend mooie roadtrip…

Zo nu en dan komt er een boek voorbij dat je raakt en meeneemt, ‘Al het blauw van de hemel’ is zo’n verhaal. Het verhaal, de omstandigheden en de interessante personages…je blijft luisteren. Het luisterboek wordt geweldig voorgelezen waardoor Emile, Joanne en hun omstandigheden in mijn hoofd heel mooi tot leven kwamen.

De personages zijn bijzonder en mooi uitgewerkt. Emile die alles uit het leven wil halen, zelfstandig en naar eigen keuze zolang dit nog kan. Leren waarderen, accepteren en loslaten. Joanne draagt haar eigen verdrietige rugzakje en maakt haar eigen ontwikkeling door. Terwijl Emile het leven los moet laten, leert Joanne zichzelf en haar leven weer terug te vinden. De ontwikkeling van hun relatie is simpel maar door de diepere onderlagen en emoties vooral boeiend om te volgen. Ze groeien naar elkaar toe en vullen elkaar aan maar krijgen ook te maken met ingewikkelde dilemma’s.

De opbouw zit heel mooi in elkaar waardoor het verhaal maar ook de relatie tussen Emile en Joanna de kans krijgt te ontwikkelen, heel mooi te groeien. De schrijfstijl van Mélissa Da Costa is sterk in zijn eenvoud, levendig en prettig toegankelijk. Er komen behoorlijk wat mooie quotes langs, ik hou ervan. Naar mijn mening is de verwerking van mindfulness, meditatie, bezinning en innerlijke rust echter wel wat over the top aanwezig. Hoewel ik de basisgedachte hierover wel begrijp.

Het thema; jong-alzheimer spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Zo ook de keuze van Emile om te ontsnappen aan de ‘veilige’ invulling van het laatste restje van zijn leven op de manier die anderen voor hem in gedachten hebben. De verhaallijn lijkt rustig voort te kabbelen maar de groei van de karakters, de intense reis die ze maken en de mensen die ze ontmoeten is doordacht en blijft boeien.

‘Als je niet terug kunt moet je alleen denken aan de beste manier om vooruit te komen'

‘Al het blauw van de hemel’ gaat over een roadtrip waar twee mensen zonder elkaar te kennen de reis van hun leven beleven. Ze leren elkaar, zichzelf en de betekenis van het leven kennen. Een bijzonder verhaal over liefde, vriendschap en over het in de hand houden van je eigen leven en het einde hiervan. Indrukwekkend en prachtig!

Meer recensies van ilonka.audiobooks