Cosy crime
‘De moord op Willemina Jansen’ is gebaseerd op de echte Wilhelmina Jansen die in 1917 vermoord wordt teruggevonden in Paterswolde. De moord is in het echt nooit opgelost…
In 1917 doen twee arbeiders in een bos in Paterswolde een lugubere ontdekking: in een ondiep graf vinden ze het lichaam van de vermiste Willemina Jansen uit Groningen.
1927: de Haarlemse Ella van Borssum Waalkes verblijft enkele weken in Paterswolde. Wanneer ze hoort over de onopgeloste moord gaat ze op onderzoek uit. Maar iemand vindt dat Ella te veel vragen stelt…
Eerlijk gezegd valt dit boek niet binnen mijn favoriete genres. Ik hou van cosy crimes maar niet van verhalen met een historisch tintje. Maar op aanvraag ben ik toch aan dit boek begonnen. Inmiddels weet ik dat je soms verrast kunt worden wanneer je iets leest wat buiten je ‘bookcomfortzone’ ligt en ook nu is dit het geval. Dat het verhaal op ware gebeurtenissen geïnspireerd is en zich afspeelt in Groningen, waar ik woon, zie ik als een extraatje.
Marijke Verhoeven heeft een meeslepende en gedetailleerde schrijfstijl waardoor je als lezer moeiteloos meegaat naar Groningen waar het verhaal zich afspeelt in en tussen 1917 en 1927. De personages, omstandigheden en gebeurtenissen zijn mooi aan die tijd aangepast zodat je tijdens het lezen de sfeer van die tijd kunt voelen. Het verhaal leest gemakkelijk door de korte hoofdtukken. Ook de korte fragmenten uit de krant, van de mannen die duidelijk een lijk aan het verstoppen zijn en het vleugje romantiek houden je vast.
Samen met Ella ga je op onderzoek naar de waarheid achter de moord op Willemina Jansen. Ondanks de tegenwerking weet ze toch antwoorden op vragen te vinden. In de spannende zorgvuldig door Ella geregisseerde finale vallen uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plaats.
Een nostalgisch cosy crime verhaal met een vleugje romantiek.
Een nostalgisch cosy crime verhaal met een vleugje romantiek.