Een spannende moordmysterie geïnspireerd door de moordenaar van Willem van Oranje

Imani 10 december 2024
De Wraak van Balthasar is het meest recente boek van Jeroen Windmeijer. Deze antropoloog heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan, waaronder Het Paulus Labyrint en De Stenen Goden. Hij omschrijft zijn genre als religieus-historische thriller, en daar ben ik het helemaal mee eens. Zelf is dit het eerste boek van deze auteur dat ik heb gelezen, dus ik heb geen referentiekader of vergelijkingsmateriaal. Maar hij heeft zeker een goede indruk gemaakt. Zijn schrijfstijl is vlot en beeldend. Hij wisselt zijn verhalen af met een stukje geschiedenis, met name de andere kant van het verhaal, en niet alleen het verhaal vanuit het perspectief van de overwinnaars. Het boek leest als een spannende film, dankzij de korte hoofdstukken en de wisselende perspectieven.

Het verhaal begint als geschiedenisdocent Victor van Atten als stadsgids een stadswandeling begeleidt. Het is een drukke avond, daardoor valt de vrouw die tegen de stadshuismuur geleund zit totaal niet op. Totdat blijkt dat ze helemaal niet heeft bewogen. Tot zijn afschuw komt Victor achter dat de vrouw op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Voor rechercheur Bobbi Meijer wordt dit haar eerste zaak waarin zij de leiding krijgt. Als er binnen enkele dagen nieuwe moorden gepleegd worden, groeit het haar bijna boven het hoofd. Het lijkt alsof de moorden verband hebben met het bewogen verleden van Delft. Zal zij, met de hulp van Victor, de moordenaar kunnen ontmaskeren?

Vanaf de eerste bladzijde werd ik gelijk meegezogen in het verhaal. Er is gezorgd voor afwisseling: aan de ene kant het spannende van een moordmysterie, aan de andere kant komt de geschiedenis van Delft tot leven, met name over de moord van Willem van Oranje door Balthasar Gerards en de martelingen die daarop volgde.

De hoofdpersonages zijn interessant om te lezen. Het voelt de hele tijd alsof ik samen met Bobbi en Victor door de straten van Delft zwerf op zoek naar de moordenaar.
Bobbi is een krachtige, stoere vrouw met een rugzakje vanwege haar verleden als oud militair in Afghanistan. Ze probeert zich staande te houden in de politiewereld. Ze is open, nieuwsgierig maar oordeelt niet direct. Victor is een lieve en nieuwsgierige man met heel veel geschiedeniskennis. Het is dankzij deze kennis dat hij als eerste een verband ziet tussen de moorden en de zaak Balthasar Gerards. Ook de mysterieuze dader is goed beschreven: je probeert toch als lezer tussen de regels door te ontdekken wie het zou zijn. En Balthasar Gerards krijgt als verteller zijn eigen podium, om zijn kant van het verhaal met de lezer te delen.

Ik heb het boek gekregen via de leesclub van Hebban in ruil voor mijn deelname en eerlijke mening. Waarvoor dank Hebban en Harper Colllins. Ik heb genoten van dit boek en ga zeker andere boeken van Jeroen Windmeijer lezen.

Meer recensies van Imani