Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een troostend boek over aanvaarding

ine 30 oktober 2024
Mariken Heitman schreef met De mierenkaravaan een niet alledaags boek. Het is heel mooi geschreven, soms zelfs poëtisch, maar het gaat tegelijk over een heel moeilijk onderwerp: het proberen aanvaarden van een fatale ziekte.

Het verhaal speelt zich af op een grote biologische moestuin en daardoor is er een grote rol weggelegd voor de natuur. We volgen in het boek het cyclische ritme van de seizoenen en het steeds weer vergaan en heropleven, zoals in een composthoop en eigenlijk bij alle leven op aarde. Het gaat over de grote natuur, de tuin, de verbondenheid met de aarde, die een klein mensenleven in perspectief plaatst. De natuur gaat door, de seizoenen wisselen elkaar af, de kringloop houdt niet op.

Op de cover van het boek prijkt een haas. Dat dier, een ongewenste indringer in een moestuin, duikt dan ook letterlijk regelmatig op in het boek, maar kreeg ook een symbolische rol (die ik toekomstige lezers laat ontdekken). De mierenkaravaan uit de titel zit subtieler in het verhaal verwerkt, maar ook die is betekenisvol, zo’n karavaan van mieren op pad, kan immers makkelijk tijdelijk in chaos vervallen als iets onverwachts het pad ervan doorkruist.

Dit boek wordt door een bijzondere verteller aan de lezer overgemaakt. Wie of wat de verteller is, is niet zo duidelijk. Het is een mysterieuze verteller die heel veel weet, maar ook niet alles. Ook de eerste zin schotelt de lezer meteen wat vraagtekens voor: “Ik wil dat je behoedzaam bent.” Wie is ik? Een personage? Een verteller? De auteur? En wie moet behoedzaam zijn? Een personage? Of ik, de lezer? Is een van beide misschien een dier? Een haas of een mier - die staan immers allebei op de kaft? Is het een wens of een bevel? Allemaal vragen waarmee de lezer het verhaal wordt ingegooid.

Kiek is de hoofdpersoon, degene om wie het in dit boek draait. Ze krijgt te horen dat ze ziek is, ze heeft MS. We komen heel wat over haar te weten. Dankzij de bijzondere verteller wordt ze niet alleen beschreven, we weten ook wat ze doet en zelfs wat ze denkt en droomt. We volgen haar wanneer de ziekte in haar leven komt. We leren haar kennen als een doorzetter, als iemand die niet zo maar wil toegeven aan haar ziekte, als iemand die niet de makkelijkste weg voor zichzelf kiest, maar die zeker wel voor zichzelf kiest, en voor haar tuin.

Het boek is geschreven in een geheel eigen stijl. Daarbij viel op dat er veel stukjes bij zijn als gedachten: onaffe zinnen. Wat ook opviel is het woordgebruik. Mariken Heitman heeft een erg uitgebreide woordenschat en stelt misschien ook zelf veel van die mooie woorden samen. In het boek staan voor een gemiddelde lezer dan ook veel onbekende woorden, maar vreemd genoeg is het niet nodig om ze op te zoeken, ze passen erg goed in de zinnen. Het is geen makkelijk boek om te lezen. Wel heel mooi en heel begrijpelijk, maar niet makkelijk. Het is een boek dat traag leest. Dat komt ook door de wisselende perspectieven (vanuit blik van de verteller, van Kiek, van de andere personages).Het is een troostend boek over aanvaarding dat je niet alleen moet proberen te begrijpen, maar ook voelen, meemaken als het ware.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van ine

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur