Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De illusie van een nieuw leven

Inge Deutekom 11 september 2017

Vonne van der Meer (1952) staat bekend om haar psychologische romans en verhalen over vrouwelijke gevoelens en gedachten, morele dilemma’s en de botsing tussen fantasie en werkelijkheid. Haar verhalen zijn herkenbaar. Ook al heb je zoiets zelf niet meegemaakt, je kunt het je goed voorstellen omdat Van der Meer ervoor zorgt dat je onder de huid van de personages kruipt. Dat geldt ook voor haar meest recente verhalenbundel Brood, zout, wijn.

Een nadeel van korte verhalen is dat je ze snel doorleest, maar ook snel weer vergeet. In deze bundel is er wel samenhang aangebracht. Het zijn zeven verhalen, waarbij de hoofdpersonen uit de eerste drie terugkeren in de laatste drie. In de eerste drie korte verhalen wordt het thema aangelopen, in het middelste en langste verhaal ('Maagdenroof') uitgediept en in de laatste drie korte verhalen weer afgebouwd. In bijna alle verhalen gaat de hoofdpersoon een morele grens over of verkent deze in gedachten. Daarbij denk je als lezer: ‘niet doen’, maar krijg je ook begrip voor de motieven en handelingen van de personages. Sommige verhalen hebben een min of meer gesloten einde, in andere verhalen blijft het einde open voor invulling van de lezer.

"Alsof ze iets ging doen waarbij ze liever niet gezien werd."


Het gaat onder andere om een weduwe, die haar (te grote) huis heeft verkocht, maar met Kerstmis een jozefbeeldje mist dat ze in de tuin had begraven om de verkoop te bevorderen; een kinderloze vrouw die niet meer zo blij met haar huwelijk is, na de verkoop van hun (te grote) huis een sleutel achterhoudt en fantaseert dat zij met de nieuwe bewoner het opgeknapte, oude huis zal gaan bewonen; een gescheiden makelaar die zijn baan zal verliezen wanneer hij geen succesvolle verkoop kan bewerkstelligen, maar zich aangetrokken voelt tot de vrouw en niet wil dat zij met haar partner in dat huis gaat wonen; een vrouw van wie de kinderen allemaal het huis uit zijn, die geïnterviewd wordt over haar werk voor een goed doel, daarbij te vertrouwelijk wordt met de interviewster en naderhand de recorder wil vernietigen, maar zich daarbij in de nesten werkt.

“Mensen kopen geen huis, maar de illusie van een nieuw leven”, zegt de makelaar en het gaat in deze verhalenbundel vaak over illusies en de onvermijdelijke desillusie die daarop volgt. De betrokkenen voelen schaamte, trots of verwarring. Hierover schrijft Vonne van der Meer zoals altijd met mildheid en mededogen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge Deutekom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur