Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Saamhorigheid onder ontheemden

Inge Deutekom 01 augustus 2015

De vluchtelingenproblematiek is al langere tijd actueel. Op tv zien we veel reportages uit het Midden - Oosten, maar weinig beelden uit Afrika. Deze roman van Nadifa Mohamed (1981), die op haar zesde vanuit Somalië naar Groot-Brittannië emigreerde en debuteerde met het veelgeprezen Zwarte Mamba, geeft ons een inkijkje in het leven van Somalische vrouwen ten tijde van de burgeroorlog.

De aanvankelijk communistische revolutie is al lang ontaard in een dictatuur, wanneer in 1988 een opstand uitbreekt. Filsan is korporaal in dienst van het regeringsleger, belast met het bewaken van de orde in Hargeisa. De koppige weduwe Kawsar wordt verplicht om deel uit te maken van het publiek op Onafhankelijkheidsdag en het weesmeisje Deqo moet daar een dans opvoeren. Wanneer de laatste een black-out krijgt en gestraft wordt, stapt Kawsar naar voren om te protesteren, maar wordt zelf gearresteerd en mishandeld. Daarbij breekt ze haar heup en vanaf dat moment is ze aan huis gekluisterd.

Kawsar trekt zich terug in herinneringen aan haar echtgenoot en enige dochter, die zichzelf op een gruwelijke manier om het leven heeft gebracht. Ze koestert haar boomgaard: "Als lanterfanterend klein meisje heeft ze zich al aangewend om verloren tijd te verdrijven door de stille, donkere wereld achter haar oogleden te verkennen. Haar ziel is niet ouder geworden; ze denkt nog steeds te veel, geeft zichzelf over aan dromen en nachtmerries (…), ze is gedoemd rond te fladderen en steeds tegen haar eigen huid te botsen, als een glimworm die door een kind in een potje is gestopt, naarstig op zoek naar verlossing."

"De bomen in de boomgaard zijn voortgekomen uit de dood; ze zijn geplant om de stoffelijke resten te markeren van de kinderen die in haar zijn gegroeid en hebben zich ermee gevoed." "Uit die zacht, onvoltooide lichaampjes zijn hoge, sterke bomen met een harde bast gegroeid, die bloesem dragen, vogels naar hun takken lokken en over de muren van de boomgaard uitkijken naar de buitenwereld."

Deqo ontkomt, verschuilt zich 's nachts in een olievat en verkoopt overdag gestolen fruit op de markt. Een prostituee neemt haar op in huis, totdat ze beseft wat voor lot haar te wachten staat en wegloopt. Terug in de greppel schrikt ze op van het oorlogsgeweld, vertoeft een tijdje in een verlaten villa, gaat op zoek naar mensen en vindt de tuin en het huis van Kawsar…

Filsan heeft zich vrijwillig aangemeld bij het regeringsleger, om zich te bewijzen tegenover haar strenge vader. Lange tijd is ze een toegewijd soldaat, maar ze blijkt uiteindelijk niet hard genoeg. Een generaal die haar aanrandt, een aardige collega die omkomt net nadat ze zich heeft gerealiseerd dat ze van hem houdt en een gruwelijk incident in het ziekenhuis waar ze wordt behandeld, openen haar de ogen. Ze trekt de kleren van een dode aan en deserteert. Toevallig komt ook zij in de boomgaard terecht, waar Deqo haar om hulp vraagt als tegenprestatie voor wat ze Kawsar heeft aangedaan. In een kruiwagen nemen ze Kawsar mee de stad uit en dankzij diens spaarpotje kunnen ze naar de grens vervoerd worden, waar Deqo een vluchtelingenkamp inloopt. Op de vraag met wie ze is gekomen antwoordt ze: "Met mijn moeder en mijn oma."

En zo vinden de drie na alle beproevingen eindelijk de saamhorigheid en geborgenheid die ze in hun leven misten. Een troostrijk einde van een vakkundig geschreven roman. Beschrijvingen van gewelddadigheden worden afgewisseld met lyrische beschrijvingen. Je blijft geboeid doorlezen, omdat er open plekken zijn en er geleidelijk informatie wordt prijsgegeven. De hoofdpersonen zijn overtuigend geportretteerd. Dankzij het gebruik van flashbacks worden met name de twee oudsten uitgediept. Hierdoor krijg je begrip voor de beweegredenen en het gedrag van de vrouwen, die je alle drie een waardig vervolg van hun leven gunt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge Deutekom

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur