Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Leven zonder zekerheden

Inge Deutekom 17 september 2019

‘De bosrand is een van de zichtbare grenzen, de grens tussen land en water, tussen licht en schaduw, tussen de muren van mijn hal en de omlijning van de fabriek. Die grenzen zijn makkelijk te onderscheiden. Andere niet.’  

Een vrouw heeft haar intrek genomen in een fabriek die zal gaan sluiten. Ze zit daar als nachtwaakster achter vier monitoren in de controlekamer, maar woont er ook, in een rechthoekige hal. Er zou een wolf gesignaleerd zijn, waarop zij alert moet zijn en waarvoor zij een kuil moet graven met een klem, maar zij vraagt zich af of er wel een wolf is en als dat al zo is, of zij hem dan wel wil vangen. Ze observeert veel, verwondert zich over dingen, stelt hypotheses en onderzoekt deze. Al haar observaties en gedachten noteert ze in korte dagboekfragmenten, afgewisseld met tekeningen en formules. De woorden ‘misschien’ en ‘wat als…’ worden vaak herhaald. Zo ontdekt ze dat er een anonieme Afrikaanse man dood uit een vliegtuig is gevallen, leest krantenknipsels hierover, vraagt zich af hoe dat heeft gekund, bezoekt de luchthaven en onderzoekt een vliegtuig om als het ware te reconstrueren hoe het gegaan zou kunnen zijn.  

‘Ook ik verplaats me ’s nachts, ook ik kijk veel in de duisternis. Ook ik ben doorgedrongen tot gebieden.’  

Over haarzelf kom je weinig te weten. Ze blijft naamloos en is hiervoor werkzaam geweest in een bibliotheek, maar heeft haar verleden achter zich gelaten om zich niet te hoeven vastleggen, om geen deel uit te maken van een verhaal, maar nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en deel uit te maken van meerdere verhalen zoals ook de wolf en de migrant hun vertrouwde omgeving achter zich hebben gelaten. Ze is geïnteresseerd in grenzen die je al dan niet ziet; het onderscheid tussen ‘geen idee hebben’ en ‘iets met grote stelligheid menen’. Frappant genoeg komt een collega op een dag met een compositietekening van een bankovervalster, die volgens hem op haar lijkt. Ze onderzoekt dan ook die hypothese. Stel, dat zij een bank heeft overvallen…  

Dit debuut van de Zwitserse Gianna Molinari (1988) is vreemd en raadselachtig. Het is moeilijk om je te identificeren met de ik-persoon, omdat deze zo weinig over zichzelf prijsgeeft en zich letterlijk en figuurlijk verschuilt achter de schermen. Ze werkt in de nacht, heeft weinig sociale contacten, maar heeft wel een camera en encyclopedie waaraan ze informatie toevoegt. Er gebeurt vrij weinig en als er iets gebeurt, is het onzeker of het wel echt is of een hallucinatie. Alles is mogelijk…  

‘Mensen vallen uit de lucht, op wolven wordt gejaagd, kuilen storten in, de mogelijkheid bestaat dat fabrieken als deze ontploffen, dat hallen als de mijne in stukken worden gereten, dat boten zinken, dat een of ander gif grote gebieden onzichtbaar maakt, dat hele dorpen gedwongen worden om te verhuizen, steden onder water komen te staan, eilanden zinken, grenzen worden getrokken, dat er scheuren ontstaan. Niets is zeker, de grond waarop we staan niet en niet de vliegtuigen waar we instappen, niet de andere kant van de grens.’  

Het boek is dun, bevat korte fragmenten en het taalgebruik is toegankelijk, maar de afstandelijke schrijfstijl en de leegte hebben een vervreemdend effect. De lezer moet zelf actief worden en moeite doen om de losse fragmenten aan elkaar te knopen.  

Molinari heeft in Zwitserland literair schrijven en in Duitsland Duitse letterkunde gestudeerd. Ze werkt in Zürich met vluchtelingen in een kunstactiegroep en heeft in beide landen prijzen gewonnen voor korte verhalen en deze debuutroman, die je zou kunnen uitleggen als een reflectie op de vluchtelingencrisis, waarbij zij pleit voor een open houding ten aanzien van vreemdelingen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge Deutekom

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!