Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Jouw kind, mijn kind

inge drewes 17 maart 2022 Auteur

Hoe ga je om met ongewilde kinderloosheid en hoe ver ga je om je kinderwens te vervullen? Dit is het thema van De huisgenoot, de nieuwste roman van de Engelse schrijfster Elisabeth Day. Een onderwerp waar ze zelf al jarenlang mee worstelt, zo vertelde ze in een interview in het NRC.

Elisabeth Day (1978) is historica, schrijfster en journaliste. Haar eigen podcast (How to fail with Elisabeth Day – over faalervaringen en wat je daarvan leert) is heel populair in Engeland. De huisgenoot, vertaald uit het Engels door Tjadine Stheeman en Lidwien Biekmann, is haar vijfde roman. Drie van haar romans verschenen eveneens in Nederlandse vertaling: Steen, papier, schaar (2011) en de bestsellers Het feest (2019) en Schaduwstad (2020).

Het verhaal bestaat uit twee hoofdverhaallijnen, die elkaar aanvullen en deels overlappen. De eerste is die van Marisa, Jake en huisgenote Kate. Eerst is Marisa aan het woord. Een jonge vrouw die een ingewikkelde jeugd (met verwaarlozing en seksueel geweld) achter de rug heeft en nu in Jake haar grote liefde heeft gevonden. Alles lijkt koek en ei: ze gaan meteen samenwonen, huren een groot huis in een goede buurt in Londen, en ze besluiten dat ze samen een kind willen. Om financiële redenen verhuren ze een kamer in hun huis, en zo krijgen ze een huisgenoot: Kate. In het begin loopt dit prima, maar Kate is wel erg prominent aanwezig in hun leven, en wil van alles weten. Marisa wordt steeds achterdochtiger: Is Kate wel te vertrouwen, wat wil ze van Marisa en wat heeft ze met Jake? En wat betekent de komst van Kate voor haar droomleventje? En dan is er ook nog haar schoonmoeder, Annabelle, ook al bemoeiziek, en niet bepaald een fan van Marisa.

Dan wisselt het vertelperspectief abrupt (mooi gedaan!) en vertelt Kate haar kant van het verhaal. Zij ziet en zegt totaal andere zaken dan Marisa, en ontkracht Marisa’s verhaal deels daarmee, maar klopt haar verhaal wel? Wat heeft zij met Jake, en wat is haar verhouding met de Enge Schoonmoeder? Wat is waar, wat is niet waar? En waar leidt dit allemaal toe? Uiteindelijk komt dit allemaal tot een climax, waarbij ieders rol in het verhaal duidelijk wordt, en de waarheid min of meer boven tafel ligt.

De tweede verhaallijn is het verhaal van onvruchtbaarheid en pogingen om toch een kind te krijgen. Met zware behandelingen-die-niet-helpen, vruchtbaarheidsklinieken die steeds minder hoop bieden, miskramen en vooral met veel verdriet om wat niet is en wat niet kan komen. Deze verhaallijn speelt zowel in het verhaal van Marisa als in dat van Kate, met allerlei treurige details. Wat doet het met je als je heel graag een kind wilt, en daar keer op keer niet in slaagt, en hoe kan de wanhoop hierover je tot bijzondere daden leiden?

Het totale verhaal, de beide verhaallijnen, is vaardig in elkaar gevlochten en goed gecomponeerd. Je merkt als lezer dat de schrijfster mooie beschrijvingen kan maken, goede dialogen kan schrijven, en de kunst van verrassende plotwendingen en cliffhangers uitstekend in haar vingers heeft. Maar er zit wel een verschil in de intensiteit en in de uitwerking van de beide verhaallijnen. De verhaallijn over onvruchtbaarheid lijkt eigenlijk het meest belangrijke verhaal dat de schrijfster wil vertellen. De wijze waarop ze de wanhoop, hoop en daarna de teleurstelling beschrijft als dit niet lukt is zo treffend, en de personages komen dan ook echt tot leven. Als Kate, na het zoveelste kliniekbezoek, buiten zit en denkt: ‘(..) dat alles maar zo soepel functioneerde terwijl zij de meest natuurlijke biologische functie van de vrouw niet eens kon volbrengen’. En even verder: ‘Haar eitje was een mislukking,’ dan zie je haar ellende voor je. Je krijgt als lezer begrip voor de keuzes die de personages maken, en voor hun grenzen en over het steeds weer – tot gekwordens toe – opschuiven van die grenzen. Zo krijg je de kans om een beetje in de ziel van de personages te kruipen.

In de eerste verhaallijn lukt dat veel minder: het verhaal zelf is wel boeiend, maar de personages komen maar niet tot leven en zijn vooral uit clichés opgebouwd. Over Jake kom je bijvoorbeeld niet meer te weten dan dat hij iets financiëlerigs doet, een rossig stoppelbaardje en brede schouders heeft, en ruikt naar fris wasgoed. Marisa is een beetje een poppetje, met jurken aan, en een nauwelijks geldopleverende baan als illustratrice, terwijl Kate stoer is, in de mediawereld werkt en (dus?) een (stylish) tuinbroek draagt. De schoonmoeder, Annabelle, is helemaal bordkartonnerig: ze bitcht, zegt voortdurend nare dingen, en draagt haar zoon op handen. En haar man Chris is een sullig type, gepensioneerd huisarts (waarover Jake zegt: ‘Hij was niet bepaald een hoogvlieger’), die nauwelijks zijn mond opendoet.

Opvallend, en mooi verwerkt in het boek, is het motief van de eksters. ‘Magpie’, zoals ze de Engelsen ze noemen, en zoals de Engelse titel luidt. Eksters moeten – zo luidt de overlevering - worden weggewoven om onheil, boze geesten en ongelukken op te heffen, ze zijn de vogels die eieren uit andermans nesten roven en ze als hun eigen kinderen opvoeden. En ze geven hoop als je ze vaker ziet en naar kinderen verlangt, want zoals het ekster-kinderrijmpje luidt: ‘Eén voor verdriet/twee voor plezier/een meisje is drie/en een jongen is vier’.

Het is al met al een vakkundig geschreven roman geworden. Bij vlagen is het een intrigerend verhaal, waarbij je ook iets mee kunt voelen over de worsteling van de personages met het leven dat ze willen, maar dat maar niet voor elkaar krijgen. Het is geen vijfsterrenboek, daar is het toch iets te bedacht voor, en deels te oppervlakkig uitgewerkt, maar het levert zeker een onderhoudende leeservaring op.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van inge drewes

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!