Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Licht leven in donkere tijden

Inge 11 november 2019

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Gilbert (1969) is vooral bekend om haar openhartige autobiografische boek Eat Pray Love uit 2010, een enorme bestseller die succesvol verfilmd werd. In haar nieuwste roman City of Girls vertelt Gilbert de ‘coming of age’ van de negentienjarige Vivian Morris die als welopgevoede maar oppervlakkige jonge vrouw belandt in het New York van 1940. Ze trekt in bij haar eigenzinnige en lesbische tante Peg die een tweederangs theater runt in een volksbuurt in Manhattan en gaat haar helpen als kostuumnaaister. Zo komt ze in contact met vrijgevochten acteurs, showgirls en danseressen met wie zij ’s nachts de bars en clubs van New York afschuimt, op zoek naar plezier en avontuurtjes. Dit soort escapades is niet vrij van risico’s, maar “These were risks I was willing to take. It was more important for me to feel free than safe.”

Op de achtergrond speelt de oorlogsdeelname van de Verenigde Staten. Geleidelijk verschuift de focus van het verhaal van Vivians soms hilarische seksuele escapades naar andere onderwerpen. Bijna de helft van het verhaal gaat over wat er gebeurt als tante Peg, geïnspireerd door een bevriende Engelse top-actrice, besluit om voor één keer te kiezen voor een kwalitatief verantwoord toneelstuk met artistieke aspiraties. Zo krijgt de lezer een heel aardig beeld van de theaterwereld van die tijd. Tot slot volgt het verdere leven van Vivian.

Het verhaal wordt verteld door de inmiddels hoogbejaarde Vivian die terugblikt op haar leven op verzoek van de vijfentwintig jaar jongere Angela. Lang blijft op een prettige manier onduidelijk wat precies de relatie tussen Angela en Vivian is. De toon van het verhaal is licht en relativerend. Dit in contrast tot de loodzware tijd rond de Tweede Wereldoorlog, en ook de tijd waarin we ons nu bevinden. Zoals Gilbert in haar voorwoord zegt:

“Never has it felt more important for me to tell stories of joy and abandon, passion and recklessness. Life is short and difficult, people. We must take our pleasures wherever we can find them. Let us not become so cautious that we forget to live. My goal with this novel was to write  a book that would go down like a champagne cocktail – light and bright, crisp and fun.”

In deze opzet is ze zeker geslaagd. Tegelijkertijd brengt zij terloops een diepere laag aan waarin loyaliteit, vriendschap en liefde een belangrijke rol spelen, evenals bespiegelingen over het leven zoals je van hoogbejaarde dames kunt verwachten.

Elizabeth Gilbert is een schrijfster die zich niet makkelijk in een vakje laat plaatsen. City of Girls is een lichte roman, goed geschreven en feelgood. Eat Pray Love gaat over een fase in haar leven waarin zij vooral zoekende was naar hedonistische en spirituele manieren om te ontsnappen aan depressie en fundamentele onzekerheid over zichzelf. Ze schreef daarna een langdradig autobiografisch boek over de periode na Eat, Pray, Love met haar ideale geliefde van wie zij inmiddels gescheiden is. Daarna volgde een sprankelend essay over creativiteit, Big Magic.

Minder bekend is dat Gilbert daarvoor en daarna meerdere uitstekende romans op haar naam heeft staan, zoals The Signature of All Things, een goed gedocumenteerd en meeslepend verhaal over een negentiende-eeuwse botaniste die naar kennis over de essentie van het leven zoekt in Philadelphia, Londen, Amsterdam, Peru en op Tahiti. Deze veelzijdigheid maakt haar tot een auteur om te blijven volgen.

4

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur