Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Jan Siebelink, zijn bloemen en zijn verloren paradijs

Inge 29 maart 2018

Wie het boek Knielen op een bed violen van Jan Siebelink heeft gelezen, heeft zich een voorstelling kunnen maken van de kwekerij waar de nu tachtigjarige schrijver opgroeide. Deze bloemen en planten met hun kleuren, vormen en geuren hebben zich in zijn hoofd en hart genesteld.

De bloemen van Jan Siebelink bestaat grotendeels uit korte citaten uit de vele boeken die Siebelink schreef in zijn lange schrijversloopbaan, van 1975 tot nu. In al zijn romans en verhalen, van dandy-achtig en decadent tot ontroerend en realistisch, zijn er planten en bloemen. Ze worden meestal met veel gevoel voor detail beschreven, en tegelijkertijd kunnen ze werken als sterke symbolen. ‘De nachtschade is als de giftigheid van een verhaal, de agapanthus de liefde.’ Deze citaten, soms in bewerkte vorm, bevestigen zijn veelzijdigheid als auteur.

De citaten worden afgewisseld met korte nieuwe teksten: herinneringen aan zijn jeugd, zijn vader en de kwekerij. Deze teksten getuigen vooral van het geduld en de toewijding waarmee zijn vader planten en in het bijzonder varens en bloemen opkweekte. De kwekerij is in Siebelink’s geheugen altijd blijven voortbestaan als een verloren paradijs, en het zal geen toeval zijn dat Siebelink ook in zijn recente romans zoals Margje en De buurjongen weer terugkeert naar het vertrouwde decor van zijn kindertijd.

Als schrijver bleef hij zijn leven lang putten uit deze bron en ook uit de vrije natuur waar hij kon rondzwerven. Zelf zegt hij hierover: ’Planten en bloemen zijn voor mij vertrouwde tekens, bakens. Ze horen vanzelfsprekend bij het decor dat ik optrek voor mijn verhaal. Ik bedenk ze niet. Ze dringen zich niet op. Ze zijn er gewoon. Wegwijzers.’

Siebelink houdt van de planten die hij beschrijft. Een enkele keer kan hij het niet laten zijn publiek te voorzien van tips voor het kweken, zoals van de lathyrus. Over zijn sensuele liefde voor bloemen is hij ontwapenend eerlijk: ‘Ik heb eerder de neiging aan bloemen te zuigen dan aan ze te ruiken.’ Als eerbetoon aan zijn vader, die hem de liefde voor planten en bloemen bijbracht, vernoemde Siebelink in 2006 een nieuwe variëteit van het hoornviooltje naar zijn vader, die eveneens Jan Siebelink heette.

De bloemen van Jan Siebelink verscheen in een mooie gebonden uitgave. Op de linkerbladzijden staat de tekst, rechts staan afbeeldingen van de planten en bloemen. Het zijn mooie gedetailleerde afbeeldingen in stemmige gedekte tinten, die ondanks de verschillende gebruikte technieken toch een eenheid lijken te vormen. Ze zijn gekozen door vormgeefster Brigitte Slangen en bij navraag bij uitgeverij De Bezige Bij zijn ze van de hand van verschillende kunstenaars en botanici. Van het internet geplukt, dus. Dit laatste gegeven, en een enkele redactionele misser, doen wat afbreuk aan deze verder interessante uitgave.

Dit boek vormt een bijzondere nadere kennismaking met de wereld van Jan Siebelink. Tegelijk nodigt het uit tot lezen en herlezen van zijn oeuvre.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur