Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Optimistisch meesterwerk over leven in India

Inge 06 augustus 2018

Twintig jaar na Arundhati Roy’s veelgeprezen debuut The God of Small Things verscheen in 2017 eindelijk deze tweede roman met de titel The Ministry of Utmost Happiness. Niet dat Roy in de tussentijd heeft stilgezeten. Integendeel. Ze zette zich in voor talloze maatschappelijke kwesties in India en schreef hier non-fictie over, met als gevolg dat ze zich meerdere keren voor de rechter moest verantwoorden voor ‘criminal contempt of court’ als ze zich uitsprak over gerechtelijke dwalingen. Inmiddels is de politieke situatie in India zodanig, dat stellingname in essayvorm te riskant is geworden. Een roman is minder gevaarlijk, omdat de ervaringen en opvattingen van de personages niet direct aan de auteur kunnen worden toegeschreven.

The Ministry of Utmost Happiness is een breed opgezette roman, met aansprekende personages en meerdere verhaallijnen die mooi samenkomen. We maken kennis met de transgender vrouw Anjum, ooit geboren als jongetje en meisje tegelijk in een moslimgezin in Delhi, die na een bewogen leven en een gruwelijke gebeurtenis haar intrek heeft genomen in een oud kerkhof. We ontmoeten Tilo, een eigenzinnige architecte met een multi-etnische achtergrond die dus nergens bij hoort en een avontuurlijk leven leidt. In haar kunnen we een alter ego van Arundhati Roy zelf zien. Tilo wordt belangrijk in de levens van de drie mannen die van haar houden, een slappe overheidsdienaar, een verzetsstrijder in Kashmir en een beroemde journalist. Als Tilo zich impulsief ontfermt over een vondeling komt ze in aanraking met Anjum. Daarnaast maken we kennis met een bont gezelschap van bijfiguren die het verhaal in en uit lopen, als in een roman van Dostojevski, en vooral: we zien door hun ogen hoe het er in de laatste 70 jaar in India is toegegaan.

De roman bestrijkt een veelheid aan thema’s. Meertaligheid, het kastensysteem, klasse, seksisme, liefde, gender en identiteit, muziek, poëzie, verzet, de opkomst van het rechtse Hindoe-nationalisme, het komt allemaal aan de orde. De roman speelt zich voornamelijk af in de zinderende hitte van Delhi en in de troosteloosheid van het bezette Jammu en Kashmir.

Roy is een zeer begaafd auteur, die vele stijlen beheerst en vloeiend kan schakelen tussen de werelden van haar personages. Sprookjesachtige en poëtische passages worden afgewisseld met bloedstollende en aangrijpende verhalen. Of ze nu een excentrieke hongerstaker beschrijft, een protestbijeenkomst of het ontluisterende sterfbed van een door het kastensysteem geobsedeerde vrouw, Roy schrijft altijd trefzeker en met mooie metaforen. Bijvoorbeeld deze beschrijving achteraf van Tilo als onconventionele studente, door de ogen van een bewonderaar:

‘She gave the impression that she had somehow slipped off her leash. As though she was taking herself for a walk, while the rest of us were being walked – like pets. As though she was watching considerately, somewhat absent-mindedly, from a distance, while we minced along, grateful to our owners, happy to perpetuate our bondage.’

Roy’s betrokkenheid bij de enorme problemen in haar land is overal in de roman voelbaar. Toch heb je nergens het idee dat je een politiek pamflet aan het lezen bent. Roy verweeft intieme en ontroerende persoonlijke verwikkelingen en humor op meesterlijke wijze met politieke kwesties, zonder dat dit ten koste gaat van de literaire kwaliteit en de spanning in het verhaal. 

Dit boek is geen smakelijk hapje voor tussendoor. Het vraagt concentratie en confronteert ons met geweld en onderdrukking achter de flinterdunne façades van een schijnbaar modern en democratisch land. Deze aandacht wordt rijkelijk beloond. Misschien wel het meest typerende voor deze roman is hoe Roy ons met haar onverwoestbare ironie en optimisme in aanraking brengt met het menselijk vermogen om, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden, levensvreugde en liefde en vriendschap te ervaren. Een boek om te koesteren en te gaan herlezen.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!