Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Identiteit en rouw

Inge 13 oktober 2018

In Zinzi Clemmons' debuutroman What We Lose (2017), een collage-achtige tekst, wordt de rode draad gevormd door de autobiografisch geïnspireerde ervaringen van Thandi, enige dochter van een uit Zuid-Afrika afkomstige moeder en een African-American vader. In het eerste hoofdstuk wordt de achtergrond van beide ouders grondig geschetst. Moeder is afkomstig uit een middle-to-upper-class kleurlingen familie en werkte zich in de VS op tot hoofdverpleegkundige, vader is wiskundeprofessor en werd hoofd van de faculteit. Thandi groeit op in een goede buurt in een stad in Pennsylvania. Haar ouders beschouwen zich uit pure solidariteit als zwart, en dat doet Thandi ook. De zomers brengen ze door met de familie in Zuid-Afrika. Haar Zuid-Afrikaanse neven en nichten vinden Amerikaanse zwarten cool, maar Zuid-Afrikaanse zwarten vinden ze gewoon en gevaarlijk.
Thandi heeft een zo lichte huid (ook haar vaders huid is licht) dat een wit klasgenootje zegt dat zij toch niet .... eehhh .... echt zwart is? Misschien lief bedoeld, maar ook zo denigrerend over zwarten. Centraal staat het gegeven dat Thandi zich nergens echt bij voelt horen. Ze is altijd anders dan de anderen. Ze vergelijkt een licht getinte zwarte vrouw met een goed geklede dakloze: je kunt je overal begeven zonder weggestuurd te worden, maar je hebt aan het eind van de dag geen veilige plek waar je echt hoort.

Wordt het thema identiteit hiermee meteen op scherp gesteld, in de proloog is het andere thema al aangeduid. Thandi's moeder is na een lange en aangrijpende ziekteperiode overleden aan de gevolgen van borstkanker. Thandi en haar moeder hadden een gecompliceerde maar liefdevolle relatie, en Thandi heeft haar studie onderbroken om haar vader te helpen voor haar moeder te zorgen. Na het overlijden van haar moeder is ze ontredderd. Ze probeert de draad van haar leven weer op te pakken. Het toch al wisselvallige contact met mede-studenten is ze kwijtgeraakt en ze voelt zich eenzaam. Na haar afstuderen gaat ze een intense maar ongewisse relatie aan.

Het boek vormt een springerig geheel van korte fragmenten, waarbij de chronologie van het verhaal niet altijd even duidelijk is. Clemmons citeert uit autobiografieën van Mandela en Obama, ze geeft statistieken en feiten over geweld en overlevingskansen, over ras en klasse, over verdriet en ontworteling. Er spreekt vitaliteit uit, sensualiteit, en hier en daar een droog gevoel voor humor, bijvoorbeeld als ze over haar minnaar zegt:

"... he works out in the yard, lifting logs above his head, and runs for miles "to clear his head." No one in my family, going back to Africa in both directions, has ever run for any reason except self-preservation.... "

Mogelijk is de informatie over Zuid-Afrika, die voor een Nederlands publiek vermoedelijk bekend is, voor de Amerikaanse doelgroep interessanter. De veelheid van fragmenten komt de betrokkenheid van de lezer bij het verhaal van Thandi niet altijd ten goede.

De verdienste van dit boek is vooral de zeer persoonlijke uitwerking van de twee thema's identiteit en rouw. Daarnaast is het als vormexperiment interessant maar soms te veel van het goede.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inge

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur