De cirkel is rond.
In een klepper van een roman brengt Maggie Shipstead het levensverhaal van Marian Graves. Marian is de helft van tweeling. Samen met haar tweelingbroer Jamie en hun vriend Caleb groeit ze in de jaren ’20 van de vorige eeuw op bij haar oom in het afgelegen plaatsje Missoula in Montana, in het noorden van de VS, aan de grens met Canada. Het is de tijd van de drooglegging en de beurscrash en via het verhaal van de opgroeiende kinderen schetst de auteur een beeld van deze historische periode.
Hoewel Marian een fictief personage is, wordt zij op zo’n overtuigende en gelaagde manier neergezet dat je als lezer bijna gelooft dat ze echt heeft geleefd. Dit wordt nog extra in de hand gewerkt door de tweede verhaallijn, waarin we kennis maken met Hadley Baxter, een jonge Hollywoodster, die in 2014 wordt gecast om de rol van Marian te spelen in een biopic over haar leven.
De grote cirkel kreeg hier op Hebban al een aantal keren de kritiek dat het verhaal te langdradig was. Deze kritiek deel ik niet. Ik was van bij het begin in de ban van de boeiende levens van de personages.
De auteur gebruikt hun kleurrijke levensverhalen om historische en maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. Zo doorweeft zij het boek met weetjes over de pioniers van de luchtvaart met bijzondere aandacht voor de vrouwelijke piloten, waarvan Marian er één is. Ook de betrokkenheid van de V.S. bij de tweede wereldoorlog wordt in het verhaal verwerkt, zonder dat het boek ooit verwordt tot een saaie opsomming van feiten. Marian is biseksueel en via haar vrienden en kennissen introduceert Shipstead een aantal LHBTQ+ personen en kaart zij op een discrete en gevoelige manier het probleem van hun maatschappelijke aanvaarding/afwijzing aan.
Het verhaal van Hadley Baxter is minder uitgewerkt dan het verhaal van Marian Graves, maar Hadleys zoektocht zorgt er wel voor dat naar het einde van het boek alle losse eindjes weggewerkt worden en de cirkel daadwerkelijk rond is.
Wat mij betreft, heeft Maggie Shipstead met De grote cirkel een magistraal werk afgeleverd.