Beklijvend document

Inge68 14 december 2024
In Vlaanderen is Marga Minco minder bekend dan in Nederland. Het bittere kruid prijkt niet op de leeslijst voor de middelbare school. Ik had al over de schrijfster en het boek gehoord, maar kende de achtergrond niet.

Vorig jaar las ik op Hebban het overlijdensbericht van Marga Minco. Zo vernam ik dat het volledige gezin van de schrijfster (haar ouders, broer, zus, schoonbroer en schoonzus) tijdens de Holocaust om het leven werd gebracht. Bijna 80 jaar was dit geleden en toch greep het mij nog steeds aan.

Het deed me beslissen deze klassieker te lezen. Ik vond het een uniek document over de jodenvervolging in Nederland. Uniek, omdat Marga Minco, in tegenstelling tot sommige andere overlevers, niet inzoomt op de gruwel, maar via korte anekdotes uit het dagelijkse leven vertelt hoe de onzekerheid en de angst het leven van de Joodse mensen overnam. De eenvoud waarmee zij dagdagelijkse gebeurtenissen vertelt, maakt dat dit boekje, geschreven in de jaren '50, ook vandaag nog een diepe indruk maakt.

Meer recensies van Inge68