Dit laat je niet onberoerd
Met een leesclub mocht ik het boek Catharina lezen van Frank Krake.
Het ontvangen van het boek was een feestje om uit te pakken. Een prachtig boek, mooie bijpassende boekenleggers, een flyer en een afdruk van het geboortekaartje van Clarence.
De cover is prachtig en is meteen duidelijk waar het boek overgaat. Ook de uitklapbare kaften zijn prachtig.
We lezen het waargebeurde verhaal van de familie Brücker. Vader is een hardwerkende kleermaker en zijn bedrijf groeit door het harde werken. Ook de 4 kinderen zijn erg zelfstandig . Tijdens de tweede wereld oorlog verliest hij alles maar altijd weet hij weer een uitvlucht te vinden. Ze proberen uit de handen te blijven van de nazi’s door onder te duiken, te ontsnappen maar er is geen ontkomen aan. Ze belanden in verschillende concentratiekampen.
Zo komt de zwangere Catharina met haar man in kamp Westerbork terecht. Hier kan ze aan de slag als verpleegster . Baby Clarence wordt in het kamp geboren waar de vader hem één keer mag zien. Hij wordt gedeporteerd naar Sobibor. Hij laat een afscheidsbrief achter met de tekst : “Doe alles om jezelf en onze zoon te redden.”. Catharina doet er alles aan en zingt en danst mee in een revue om de nazi’s te vermaken om maar in leven te blijven .
Frank Krake heeft na vele gesprekken met zoon Clarence en vele onderzoeken dit bijzondere boek mogen schrijven. Net als Catharina heeft Clarence de oorlog overleefd. Door een vlotte schrijfstijl vlieg je door het boek. Niets werd het gezin gespaard en deze worden op een pijnlijke manier omschreven. Ondanks alles bleef Catharina de moed houden dat het ooit goed zou komen.
De fotos’s en de schilderijen in het boek maken het verhaal nog duidelijker. Het verhaal van Catharina kan je niet onberoerd laten . Het verhaal blijf nog weken hangen. Een verhaal over een periode die we nooit mogen vergeten