Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Spannend met een beklemmende sfeer

Ingrid Do 04 september 2024
De Britse Helen Fields is vooral bekend van haar serie met Ava Turner en Luc Callanach in de hoofdrol. In 2023 introduceerde Fields de Amerikaanse forensisch psycholoog Connie Woolwine in het boek De Schaduwman. De Kliniek is het tweede deel in de Woolwine-serie. Ondanks dat het een tweede deel van de serie betreft, kan je deze wel los lezen. Al vind ik het persoonlijk leuker om een serie op volgorde te lezen, omdat je de hoofdpersonen dan beter leert kennen.

In de extra beveiligde instelling voor geesteszieke criminelen wordt op de gesloten afdeling het ontzielde lichaam van een verpleegkundige gevonden. Niet alleen is Tara Cameron vermoord; haar bijna volgroeide dochter is uit haar lichaam gesneden en ontvoerd. De tijd dringt om de moordenaar en vooral de baby terug te vinden die maar enkele dagen kan overleven zonder medische zorg. De ontvoerders hebben contact met de vader van het kind en eisen losgeld.

De moord wordt voor de gevangenen en personeel van de gesloten afdeling geheimgehouden en de directie van de instelling wendt zich tot Connie Woolwine. Zij heeft het vermogen om zich in te leven in de psyche van moordenaars en daderprofielen op te stellen. Daarom gaat ze undercover op de afdeling bij de meest gevaarlijke moordenaars ter wereld om haar unieke kwaliteiten te gebruiken om het pasgeboren meisje op tijd te vinden. Ze gaat aan de slag als psychiater van de levensgevaarlijke militair: patiënt B. Deze patiënt is niemand minder dan Brodie Baardie die in De Schaduwman nog bij de politie werkte, maar nu fulltime met de profiler samenwerkt.

De ommuurde kliniek ligt in een desolate omgeving omgeven door bergen aan de ene kant, aan de andere kant een meer met stuwdam en alleen maar bereikbaar via een kronkelige weg. Door de levendige beschrijving van het gebouw en de omgeving zie je het voor je. Het gebouw was vroeger een fort voordat het 100 jaar geleden het onderkomen werd van ‘Charles Horatio Parry Instituut voor Rehabilitatie van Krankzinnige Misdadigers’. Deze naam werd al snel veranderd in De Kliniek. De meest gewelddadige moordenaars zitten opgesloten in een toren waar het personeel ook verblijft. De dader moet zich dus onder het personeel of de gevangenen bevinden. Hierdoor krijg je een soort van gesloten kamer mysterie. Tel daar ook nog het noodweer bij op waardoor ze worden overvallen en je hebt een perfect rampscenario. Al moet ik eerlijk zeggen dat er soms veel toevalligheden zijn.

Via therapiesessies probeert Connie informatie uit de gevangenen te halen. Je leert hierdoor de criminelen kennen en de gruwelijke daden die ze hebben gepleegd. Het knappe is dat Fields iedere crimineel een eigen verhaal en persoonlijkheid geeft. Niet alleen de gevangen zijn ondoorgrondelijk, ook niet alle personeelsleden lijken zuiver op de graat te zijn. Daarnaast heeft Connie zelf een psychiatrisch verleden die door haar verblijf in de De Kliniek weer naar boven komt. In De Schaduwman vond ik Woolwine niet zo’n fijn persoon, maar in dit verhaal leer je haar beter kennen.

Een minpuntje is de Nederlandse cover. Hij past niet echt bij het eerste boek uit de serie en is donkerblauw met wat verloren blaadjes. Eigenlijk een beetje saai en niet passend bij een thriller. Daarentegen staat op de Engelse cover het instituut in al zijn glorie afgebeeld en dat zorgt voor een heel onheilspellende uitstraling.

Fields heeft een fijne schrijfstijl en weet de spanning er goed in te houden. Ook gruwelijke beschrijvingen zijn haar niet vreemd. Je wil doorlezen om erachter te komen wat er is gebeurd en wie het op zijn geweten heeft. De personages blijken toch anders in elkaar te zitten dan je dacht, je verdenkt iedereen en het duurt tot het einde voor je door hebt wie de dader is. En dat alles in een beklemmende sfeer van de gesloten en afgelegen instelling. Ik waardeer het boek met 4 sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ingrid Do

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur