3,5 ster voor Hersensplinters
Hersensplinters is het derde verhaal van Frank Vork (1990) dat is uitgegeven door De Verhalenfabriek. Deze Rotterdamse auteur debuteerde in 2008 met zijn eerste boek De officier die hij in eigen beheer uitbracht. Daarna heeft hij nog vijf boeken in eigen beheer uitgegeven en ook diverse korte verhalen gepubliceerd zoals Aura. Vork studeerde psychologie en dat komt ook in zijn verhalen naar voren. Of zoals de website van De Verhalenfabriek vermeldt “Hij vindt het elke keer fascinerend om te ontdekken hoe zijn personages reageren op de gebeurtenissen die hij ze voorschotelt. Zodra ze hun eigen leven gaan leiden, weet Frank dat hij op de goede weg is.”
De cover laat een aantal lege, kapotte flessen zien en past perfect bij het verhaal waarin Anna met haar vriendinnen Cato, Stella en Kirsten een weekendje weg is. Ze kennen elkaar al sinds de brugklas en vieren de 30ste verjaardag van een van de vrouwen met een wilde avond uit waarbij drugs en drank overvloedig aanwezig zijn. De volgende ochtend hebben ze last van een hevige kater, maar dat is het niet ergste. In hun hotelkamer ligt een dode man en niemand weet wie hij is of hoe hij in de kamer terecht is gekomen. Eigenlijk kan niemand zich meer iets van de vorige nacht herinneren.
Het verhaal wordt verteld vanuit Anna en je leert haar goed kennen. Je leeft ook met haar mee wanneer ze zich gaat afvragen waarom ze niets meer weet: zijn het de drank en drugs of speelt er meer? Soms wordt het onderbroken door een hoofdstuk dat zich enkele weken later afspeelt wanneer de vriendinnen worden ondervraagd op het politiebureau.
Naast de zoektocht naar het hoe en wat van het overlijden van de man en wat er precies is gebeurd, heeft het boek ook een diepere laag. Dementie en de angst om het te krijgen, het gebruik van drugs, vriendschap en onderling wan- en vertrouwen. Je gaat er over nadenken hoe jij zou reageren in een soortgelijke situatie en de diverse reacties die de vrouwen hebben zijn meestal ook begrijpelijk.
Je wordt helemaal opgeslurpt in het verhaal wanneer steeds meer duidelijk wordt wat er is gebeurd. En dan nog een twist in het staartje met een verrassend einde. Het is knap dat de novelle zo goed in elkaar zit in de circa 100 bladzijdes die het boek telt. Helaas had ik het te snel uit. Ik ben benieuwd hoe het boek was geworden als Vork Hersensplinters over meer dan 300 bladzijdes had kunnen uitsmeren. Ik waardeer het verhaal met 3,5 sterren.