Een heerlijke kerstfeelgood
De Ierse Catherine Walsh schreef eerder Wat ik wil voor kerst. Dit boek verscheen op de Nederlandse markt in 2023 en was in 2022 het bestverkopende boek van het jaar bij haar Britse uitgever. De getekende covers van beide boeken passen perfect bij elkaar.
De proloog van Ingesneeuwd met kerst begint goed, als Megan wegrent van haar eigen bruiloft. Je vraagt je af waarom ze er als een haas, zover dat kan met hakken en een bruidsjurk, vandoor gaat. Inmiddels zijn we vier jaar verder en Megan ziet als een berg op tegen de kerstdagen. Ze is al vier jaar niet terug geweest naar huis en het dorp zit er niet op te wachten dat degene die Isaac – inmiddels weer verloofd met iemand anders – voor het altaar heeft laten staan haar gezicht weer laat zien. Maar haar broer komt over uit Australië en haar aanwezigheid tijdens de kerstdagen is zeer gewenst.
Tijdens een mislukte date loopt ze Christian letterlijk tegen het lijf. Christian kent ze vaag van vroeger, want hij woonde in hetzelfde dorp. Hij kijkt er wel naar uit om zijn familie te zien, maar is het zat dat hij daar altijd weer alleen heen moet. Hij is als happy single klaar met de blikken van medelijden en de vragen over zijn relatiestatus.
Ze besluiten om elkaars nepdates te worden voor de feestdagen. Ze zullen zich heel verliefd opstellen en elkaars familie bezoeken om daarna weer ieder zijn eigen weg te gaan. Ze hebben echter geen rekening gehouden met de oude vrienden en oude gevoelens die nog steeds aanwezig zijn. Gelukkig sneeuwen ze in in een verlaten blokhut tijdens de magische tijd van kerst.
Walsh heeft een fijne schrijfstijl waardoor het boek vlot leest en de humor ook zeker niet geschuwd wordt. De personages worden goed uitgewerkt, maar Megan is mijn favoriet. Ze is een eigentijdse vrouw die weet wat ze wil; niet bang is om te pakken wat ze wil en het initiatief te nemen. Het boek zal voor veel lezers ook herkenbaar zijn vanwege de familierelaties die in het boek voorkomen. Met de feestdagen zit je bij elkaar en val je weer automatisch terug in de rol van vroeger met de bijkomende verhoudingen tussen broers, zussen en ouders.
Het hele boek door vraag je je af waarom Megan wegvluchtte van haar eigen bruiloft en Isaac liet staan. Uiteraard krijg je hier antwoord op en het was niet het antwoord dat ik verwacht had, maar eigenlijk nog beter!
Uiteraard weet je vanaf het begin al hoe het boek gaat eindigen, maar het verhaal ernaar toe is een leuke weg om af te leggen. Het boek kan zo verfilmd worden met de leuke karakters en de humor, maar ook de familierelaties. Een kerstfeelgood waarin het knettert van de chemie tussen de hoofdpersonen. Ik waardeer dit kerstboek met 4 sterren.