2,5 ster voor het tweede deel van de Wonderlandserie

Ingrid Do 24 april 2025
Verstoord is het tweede boek uit de Wonderland-serie van de Amerikaanse auteur A.G. Howard. Mocht je Versplinterd nog niet hebben gelezen, dan raad ik je aan om deze recensie niet verder te lezen, omdat je anders weet hoe dat boek afloopt. Het eerste deel in de Wonderland-serie, Versplinterd, heeft me helemaal meegezogen in het absurde, maar op een rare manier ook geloofwaardige verhaal. Ik was dus heel erg benieuwd naar het vervolg van dit boek en hoe het verder ging met de personages.

Alyssa is terug in de ‘echte’ wereld door te ontsnappen aan de beproevingen van Morpheus en de wraak van de Rode Koningin in Wonderland. Gelukkig heeft ze Jeb ook nog kunnen redden zodat ze met hem naar het eindbal kan gaan als ze klaar is met haar eindexamen. Daarna wil ze haar jarenlange droom laten uitkomen: studeren aan de kunstacademie in Londen.

Toch is niet alles pais en vree. Haar moeder is ontslagen uit het psychiatrisch ziekenhuis, maar is heel beschermend en achterdochtig richting Alyssa. En haar leven wordt er niet makkelijker op als Morpheus op haar school opduikt en haar dringend verzoekt om weer mee te gaan naar Wonderland om het gevecht aan te gaan met de Rode Koningin. Een verblijf in de mensenwereld is gevaarlijk voor iedereen die haar lief is, maar een terugkeer naar Wonderland zou haar heel veel kunnen kosten.

Het uiterlijk en de stofomslag van het boek zijn weer prachtig evenals de sprayed edges. Hij past perfect bij het eerste deel. De stofomslag is heel kleurrijk en fantasievol en dan komen we direct op hetgeen dat ik miste in het boek. Waar je in het eerste deel werd meegenomen in de psychedelische, kleurrijke en fantasierijke wereld van Wonderland, speelt dit boek zich voornamelijk af in de ‘echte’ wereld. En dit is erg jammer, want de kracht van Versplinterd was dat je ieder hoofdstuk verder werd meegenomen in de absurde wereld, waardoor ik helemaal werd weggeblazen. De echte wereld in Verstoord is veel minder betoverend dan Wonderland. Hier heeft Alyssa haar ‘normale’ tienerleven en de daarbij behorende problemen. Al wordt het haar wel moeilijk gemaakt als Morpheus weer ten tonele verschijnt samen met andere wezens en personages uit Wonderland.

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, vanuit Alyssa, waardoor je in haar puberwereld zit met alle nukken en gevoelens die daarbij komen kijken. Ze probeert haar normale leven op te pakken en te vergeten dat er ooit een Wonderland was waarin haar moeder een belangrijke rol speelde. Met Jeb bouwt ze verder aan haar relatie, maar de verschijning van Morpheus roept niet alleen haatgevoelens op. Doordat hij niet alleen in haar dromen verschijnt, maar ze hem ook in het dagelijks leven tegen het lijf loopt komen de sluimerende, maar door haar ongewenste, verlangens boven. Het verhaal kabbelt een beetje voort, maar gelukkig komt er uiteindelijk wat spanning in tezamen met enkele magische wezens. Maar wel heel laat; misschien wel te laat.

Zoals eerder aangegeven miste ik in dit deel de mystieke, magische wereld van Wonderland en daardoor heeft het me minder leesplezier gegeven. Gelukkig is het einde van het boek dusdanig dat ik wel heel erg benieuwd ben naar het derde en laatste deel van deze trilogie. Ik waardeer Verstoord met 2,5 sterren.

Meer recensies van Ingrid Do