Prachtig dubbelverhaal
De auteur heb ik ontdekt dankzij "Het geheime kistje van Elle" en ook bij dit boek had ik hoge verwachtingen.
Afwisselend krijgen we twee verhalen in een aparte tijdlijn enerzijds volgen we de journaliste Tara die de tentoonstelling "Juwelen" in de Hermitage bezoekt en gefascineerd geraakt door de baljurk van gravin Vygotski. Anderzijds krijgen we het verhaal van deze gravin vanaf 1914, de start van Wereldoorlog I en de aanloop naar de Russische revolutie.
Ze slaagt erin dankzij haar gedetailleerd en filmisch schrijven de lezer de tragedie en wanhoop aan het oorlogsfront alsook het verloop van de Russische revolutie te laten aanvoelen. Zonder teveel geschiedkundige data en feiten blijft het liefdesverhaal boeiend tot het einde.