Jack Reacher light versie
Dankzij Hebban kreeg ik van de uitgeverij Luitingh-Sijthoff een exemplaar van het nieuwste boek in de Jack Reacher serie, waarvoor dank. Het is het 29e deel in de reeks maar kan apart gelezen worden.
De auteurs Lee en Andrew Child zijn twee broers die onder een pseudoniem schrijven : Jim Grant (Lee) en Andrew Grant (Andrew). De oudste Lee werd in Coventry (UK) geboren in 1954 en woont afwisselend in de buurt van Manhattan en Zuid-Frankrijk. Hij startte in 2007 met de reeks rond Jack Reacher, een ex-militair die tijdens een zwervend bestaan in de Verenigde Staten meerdere avonturen beleeft. Vanaf deel 25 schrijft de jongere broer Andrew mee. Hij werd in 1968 in Birmingham (UK) geboren en woont in Wyoming.
Cover is een foto van een weglopende man en in de verte zijn rookpluimen zichtbaar, meer details worden niet weergegeven. In de boekhandel zou ik het boek zeker meenemen omdat ik al delen van de serie gelezen heb en ze goed vond.
Vanaf de eerste pagina zitten we dadelijk in het verhaal en ontdekken dat Jack Reacher gewond en vastgebonden in een donkere kamer ligt. Hij herinnert zich niets meer en de pijn bezorgt hem veel last. Uit eerdere delen van de reeks weten we dat Jack heldhaftig is maar nu hebben de auteurs het hem in dit verhaal toch heel gemakkelijk gemaakt. Zelfs met een gebroken pols slaagt hij erin zijn tegenstander te overmeesteren hetgeen zeer onrealistisch lijkt. Een super beveiligd huis kraken, lukt zonder veel moeite en hoe hij de wachtwoorden op de computer kan omzeilen is op de duur niet interessant meer. Dit verklaart mijn titel voor deze recensie dat het als een light versie van de held overkomt.
Het verhaal kabbelt voort met heel gedetailleerde beschrijvingen die de spanning wegnemen omdat men ook van de hak op de tak springt. Het duurt lang voor men beseft waar het allemaal om draait en voor mij was enkel het tweede deel van het boek spannend. Dus als men begint te lezen niet vlug opgeven het wordt beter naar het einde toe.
Met de score had ik het ook moeilijk een drie is te weinig en een vier is misschien iets te hoog daarom zou 3.5/5 beter klinken.