Grenzen en vrijheid, ze horen bij elkaar
Dit boek is een gedeelte uit een Engelstalig boek van Robert Kromhof. Het bestaat uit allemaal korte teksten, die de lezer tot denken aanzet.
Om de wijze van denken weer te geven neem ik een deel van het eerste stukje:
"Begrenzen van de omgeving
Begrenzen geeft vrijheid. Het eerste wat de mens deed was zijn territorium afbakenen en met deze daad creëerde hij zijn stuk grond, een plek op aarde waar hij de baas was. Op het stuk grond bouwde hij zijn hut, die nog nauwere grenzen had, maar waarin hij geheel vrij was in zijn doen en laten. De grenzeloze ruimte krijgt pas dan betekenis als er grenzen gesteld worden, of het nu om een hut, marktplein of auto gaat."
De schrijver zegt dat zijn kunstboek laat "zien" hoe wij gevangen zitten in de woordenwereld: zonder woord, geen gedachte, geen bewustzijn, geen ïk."
Wij "denken" te zien: we plakken overal woorden op en daarmee verliezen we het zicht op onszelf en lopen we met de aangereikte woordengeleidestok blind tikkend naar ons graf, zonder de wonderlijke wereld gezien te hebben.
Het zijn prikkelende stellingen en zo volgen er nog veel meer. Daarbij zijn door fotografen indrukwekkende foto's aangeleverd. Ik heb nog geen duidelijke indruk van het geheel, maar ik vind het de moeite waard om er kennis van te nemen. Het valt me op dat het boek bij de Slegte te koop is en dat er geen bespreking te vinden is. Daarom bij deze.
Om de wijze van denken weer te geven neem ik een deel van het eerste stukje:
"Begrenzen van de omgeving