Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Als je als mens een individu durft te zijn, loop je steeds het risico te worden uitgestoten

Inktvloei 03 april 2024

Brodeck, een joods jongetje (in het hele boek wordt één keer vermeld dat hij geen voorhuid heeft) wordt als wees in een verwoeste stad opgemerkt door een vrouw die hem meeneemt naar een veilige plaats, waarschijnlijk ergens in Oostenrijk aan de grens met Duitsland. Hij groeit op in het idyllische dorp in de Alpen en het dorp en het land worden prachtig in metaforen omschreven door de auteur. Claudel is een fervente alpinist die van daaruit het landschap en de weersomstandigheden in zulke beeldende taal beschrijft. Hij put rijkelijk uit zijn ervaringen in de bergen.
Brodeck blijkt anders te zijn dan zijn leeftijdgenoten uit het dorp en spreekt eerst ook nog een andere taal. Door de dorpsonderwijzer wordt hij geduldig bijgeschoold in de uren na de officiële schooldag. Uiteindelijk krijgt hij steun van het dorp om te gaan studeren in de grote stad.
Daar krijgt hij weer te maken met moord en doodslag. Hij vlucht samen met zijn vriendin terug naar het dorp. Hij trouwt met haar. Een gelukkige tijd lijkt aan te breken, maar de donkere wolken uit Duitsland komen ook naar het dorp toe. Zijn veiligheid blijkt een illusie: uiteindelijk wordt hij door alle inwoners in het dorp als vreemdeling uitgeleverd uit angst dat anders het hele dorp zal worden uitgemoord.
Hij overleeft de oorlog door het verlangen en de hoop dat hij zijn vrouw terug zal zien. Hij keert terug naar het dorp tot ontzetting van de dorpelingen, want hij had niet terug moeten komen. Hij is opnieuw een vreemdeling geworden. Zij heeft ook het geweld van de vreemdelingenhaat ondergaan en heeft door verkrachtingen het verstand verloren. Er is een kind uit de verkrachtingen voortgekomen, waar hij ook al zijn liefde aan besteedt. - Er komt een nieuwe vreemdeling in het dorp. Hij is de onbekende en krijgt de naam Ander. Deze ‘Ander’ is voor mij ontleend aan de filosofie van Emmanuel Levinas. Voor Levinas zal het pas vrede zijn als de mensen elkaar aankijken en elkaar als broeders en zusters herkennen. Hier wordt het als het tegendeel gebruikt.
De vreemdeling zegt bijna niets maar kijkt en luistert naar iedereen. Brodeck was bewust buitengesloten bij deze actie. Door toeval komt hij in de kring van moordenaars terecht en de enige kans om te overleven is dat hij het verslag maakt van deze gebeurtenis. Hij maakt zijn eigen aantekeningen die hij goed weet te verbergen en schrijft een verslag dat door de burgemeester aan het vuur wordt overgegeven. Uiteindelijk blijkt Brodeck opnieuw te moeten vluchten om te kunnen overleven. Zijn aantekeningen vormen zogenaamd dit boek. Het is dus niet het officiële verslag. Als hij het dorp verlaten heeft en omkijkt ziet hij het dorp niet meer. Het is opgelost in de natuur. Het is een gitzwart boek, maar hier en daar gloort er hoop tussen de regels door. De belangrijkste zin in het boek is de uitspraak van één van de mensen om Brodeck heen, dat een kenmerk van de mens is dat hij altijd opnieuw kan beginnen. Zijn totaal passieve vrouw pakt op het einde zijn hand ineens echt beet. En het verlaten van het dorp is een bevrijding, een uittocht uit het land van benauwdheid, een exodus. Brodeck wordt daar heel licht en sterk van. De toekomst ligt open. De taal maakt dat het boek leesbaar blijft. Prachtige metaforen in het Frans maar ook in het Duits en heel mooi vertaald in het Nederlands. Claudel speelt een spel met de Duitse taal, die hij op het Jiddisch wil laten lijken. Zo worden Duitse woorden veranderd, maar zijn toch herkenbaar.
In het concentratiekamp is Brodeck ook een tijd de menselijke hond van een kampbewaker. Claudel heeft dit motief ontleend aan de novelle ‘Adam Hondezoon’ geschreven door Yoram Kaniuk. Die beschrijft daarin het verhaal van Adam Stein, een voormalige Berlijnse Jood, clown en circusdirecteur. Hij overleefde het concentratiekamp als hond van de commandant, maar heeft na de oorlog een tijd in een Israëlisch psychiatrisch ziekenhuis gezeten. Pas in de jaren zestig kwam hij er weer bovenop. Hij werd krankzinnig omdat hij niet wist om te gaan met het schuldgevoel dat hij nog leefde terwijl zijn familie in zijn bijzijn naar de gaskamer ging. Hij gaf de mensen een veilig gevoel omdat hij clowneske grappen maakte en viool speelde, zodat ze zonder protest naar de gaskamer gingen.
Claudel maakt van de hoofdpersoon Brodeck een mens met een onverwoestbaar lichaam en daardoor vind ik hem niet heel geloofwaardig. Als je in de latrines werkte werd je ziek want er was disenterie en cholera en allerlei andere besmettelijke ziekten. In de barakken stonk het verschrikkelijk, want als je op de houten brits lag dan lieten de mensen gewoon hun behoeften lopen. Dat ging tussen de planken van de brits door en kwam terecht op de onderliggende mensen. De sterksten sliepen bovenin en allemaal dicht tegen elkaar om warm te blijven. Niemand zocht de afzondering want dan stierf je eerder. De gemiddelde levensduur in het kamp was een paar dagen. Enkelingen wisten het langer uit te houden.
Het vreemde in het boek vond ik de wonderbaarlijk mooie natuurbeschrijvingen en daarnaast de gruwelijkheden en het verraad van de mensen waarop je als mens moet vertrouwen. Overigens zie ik in de naam Brodeck een verbastering van de combinatie van Bo (beau) en Dreck, d.w.z. ‘Mooie stront’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Inktvloei

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!