Elckerlijc in Indonesiƫ
Winarta betekent zoiets als 'bekend bij iedereen' en dat zowel als 'beroemd' als 'berucht'. Het boek verzamelt een heleboel gedachten uit andere boeken in zich, zoals 'Le Mur' van Sartre, het verhaal van Samson en Delila uit het boek Richters of Rechteren (rechtmakers, mensen die zaken recht maken) uit de Bijbel, of 'Elckerlijc', het geschrift uitgegeven in Leiden in 1496 en waarvan de schrijver niet helemaal zeker is.
De hoofdfiguur uit het boek is iemand die door impulsen gedreven wordt. Deze impulsen die te maken hebben met een zekere doodswens zorgen ervoor dat hij in Indonesiƫ bij de lokale bevolking op handen gedragen wordt en door de vijand (de Nederlandse bezetters) gezocht wordt.
Woede leidt hem, maar als de woede wegzakt, dan rest slechts het wachten op het einde.
Is het een meesterwerk? De gedachtegang wel, maar het boekje maakt nog een onaffe indruk op mij. De associaties zijn er vele. Misschien is het wel niet af omdat de schrijver tbc had en lange tijd gelegenheid om over dit verhaal na te denken. Maar ook bij hem treedt mogelijk schrijfmoeheid op als de genezing vordert.
Toch is het een aansprekend boek.
Toch is het een aansprekend boek.