Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Teveel geromantiseerd/drama

Irene 17 oktober 2024
De nazi’s houden Amsterdam en de rest van Nederland al een jaar bezet. Het werken op de universiteit wordt moeilijker door strengere regels en minder leerlingen. Joodse leerlingen verdwijnen steeds vaker en de regels worden steeds strenger. Professor Josef Held voelt zich hulpeloos en machteloos, maar gaat door voor zover dat gaat. Hij geeft wiskunde aan onder andere student Michael Blum. Het is niet de eerste keer dat Michael een gedicht inlevert in plaats van een opgeloste wiskundige formule. Josef wil dat Michael het afmaakt, Michael geeft daarop aan dat het zijn laatste dag is en niet te willen wachten tot ‘ze’ hem komen halen. Michael verdwijnt, maar keert kort daarop onverwachts terug bij het huis van Josef. Josef besluit hem te helpen en biedt een schuilplaats aan op zijn zolder.

Het verhaal begint met een interessant en nieuwsgierig makend proloog, terwijl je zelf nog onwetend bent hoe het verder met de twee personen zal gaan. Suzanne Kelman hanteert een vlotte schrijfstijl, waardoor het verhaal in een prettig tempo leest. Je maakt kennis met Michael, Josef, Elke en Hannah en deze verhaallijnen wisselen elkaar in een prettig tempo af. Op een bepaalde manier zijn deze personen aan elkaar verbonden, maar ze kennen elkaar niet allemaal in het verhaal.

Kelman start in mijn beleving redelijk goed met de historie van de Tweede Wereldoorlog, maar ondanks het soms aangeven van tijdsaanduidingen is het niet altijd duidelijk welk jaar/tijd het is. Door het missen van belangrijke tijdsaanduidingen en gebeurtenissen wordt de oorlog naar de achtergrond gedrukt, terwijl deze juist meer op de voorgrond mocht zijn om de essentie niet verloren te laten gaan. Je leest over de gruwelijkheden van de oorlog, maar worden niet altijd voldoende benoemd of lijken geromantiseerd te worden. Het onderduiken van Michael bij Josef voelde bijvoorbeeld soms meer aan als samenwonen dan als onderduiken en Elke lijkt na een paar jaar pas voor het eerst te bedenken dat ze rekening moet houden met de avondklok. Daarnaast wordt gesproken over wat Joden aangedaan wordt, maar lijkt het soms maar bijzaak. In het nawoord komen deze historische feiten pas meer/beter aan bod.

Na een goede start neemt het tempo halverwege af, lijkt er minder te gebeuren ondanks dat er in die tijd juist wel veel gebeurde. Het verhaal eindigt in sneltreinvaart en in mijn ogen met net iets te veel drama. Daarmee voelt De onmogelijke keuze eerder aan als een melodramatisch verhaal waarin we een inkijk krijgen in het leven van Nederlanders met de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond. In deze setting zou het voor het verhaal niet uitmaken of het in Amsterdam of een willekeurige stad zou afspelen.

Kijkend naar de verhaallijnen op zichzelf en de verbondenheid van de verhaallijnen/personages, vind ik dat hun achtergronden goed naar voren komen. De verhaallijnen komen op een mooie manier bij elkaar, specifiek het wiskundige stuk tussen Josef en Michael. Er had wat mij betreft iets meer geschrapt mogen worden in de uitwerking van en met name de uitgebreide gevoelens van de personages. Josef komt als personage, met zijn verhaal, voor mijn gevoel als enige goed naar voren.

Ondanks dat het verhaal minder indringend/realistisch aanvoelt als gehoopt, zet het de lezer wel aan het denken. Wat zou jij doen in een dergelijke situatie? Hoe ver ga je om het leven van een ander te redden? Het is makkelijk om te zeggen dat je iets zal doen, maar doe je dat ook echt?
An sich is De onmogelijke keuze geen slecht verhaal, maar met betere/meer verwerking van de historie zou de essentie niet verloren zijn gegaan.

Deze recensie verscheen eerst op Lezersgoud.nl --> https://lezersgoud.nl/de-onmogelijke-keuze-suzanne-kelman/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Irene

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur