te lastig voor een leek
Ik ben een volslagen leek op dit gebied, maar het onderwerp interesseert me enorm. Ik had dan ook gehoopt dat ik wat zou opsteken van dit boek, maar 80% ervan gaat mij als niet-ingewijde ver boven de pet. Ik denk dat de auteur te veel wil vertellen en te gedetailleerd is omdat hij nu eenmaal een wetenschapper is en volledig wil zijn.
Tegelijk heb ik het idee dat hij een boek wilde schrijven voor mensen zoals ik, en die opzet is niet geslaagd, want het is te abstract en te moeilijk. Betere voorbeelden, en minder formule-achtige uitleg hadden de materie voor mensen zoals ik helderder gemaakt. Het echte begrip en de bewijzen kun je dan in boek 2.0 uitleggen voor mensen die dat willen.
Een echte misser vind ik de uitleg van het ervaren van bewustzijn. De auteur legt hier omstandig uit dat je bij het mediteren tussen de gedachtes door iets ervaart, en dat dat dan bewustzijn is, waardoor je zou kunnen denken dat het heel moeilijk te ervaren is en dat je er veel moeite voor moet doen. Maar volgens mij is het veel alledaagser. Iedereen kent wel de gewaarwording dat je ineens beseft dat je leeft, zomaar tijdens het koken of autorijden. Dat je voelt dat je zintuiglijke indrukken hebt en dat er iemand in je zit die die ervaringen heeft. Die mate van laagdrempeligheid had ik het liefst in het hele boek gezien.
Toch 3 sterren omdat ik wel iets geleerd heb en nog meer geïntrigeerd ben geraakt door dit bijzondere onderwerp, dat heel serieus genomen wordt door Jacob Jolij. Juist omdat hij zelf heel kritisch is op zijn eigen onderzoeken maar toch wat vreemde dingen ontdekt, maakt dat ik er van onder de indruk ben en er nog meer over wil weten. In dat opzicht wel geslaagd dus.