Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Degelijke dystopie

Iris Spanbroek 09 oktober 2014

Daar is ie dan! Beter laat dan later! Met alle begerige blikken gericht op de film die zich nu openbaart op het witte doek, ben ik voor Hebban het boek ingedoken. De labyrintrenner (The Maze Runner) van James Dashner is voor het eerst verschenen in 2009 en maakt deel uit van een trilogie. Het boek is geschreven met young adults als doelgroep en is geplaatst tegen een dystopisch aandoende achtergrond. Geheel in lijn met de trend die we de laatste jaren in deze hoek lijken te zien, van De Hongerspelen- tot de Divergent-serie.

Ondanks dat de gelijkenissen met voorgenoemde series erg groot zijn, is het concept van De Labyrintrenner erg innovatief: de zestienjarige Thomas ontwaakt in het midden van een enorm labyrint met in zijn geheugen niets meer dan zijn naam. Om hen heen een vijftigtal jongens met precies hetzelfde probleem. Op de Laar, zoals ze dit middenpunt noemen, hebben ze een minisamenleving opgezet waarin ze zo goed en kwaad als het kan proberen te overleven, terwijl ze ondertussen hun uiterste best doen om uit het labyrint te ontsnappen. Iets wat onmogelijk lijkt te zijn. Thomas ontdekt echter al snel dat hij anders is dan de anderen en zijn komst wordt gevolgd door een reeks gebeurtenissen die alles in de Laar op zijn kop zetten.

Dashner houdt een aangenaam tempo aan dat niet verslapt. Gebeurtenissen volgen elkaar snel genoeg op voor de lezer om geïntrigeerd te blijven. Je krijgt continue puzzelstukjes aangereikt die uiteindelijk goed in elkaar vallen. Ook treffend zijn de grotere thema’s die licht worden aangehaald, zoals de hiërarchie en orde binnen een samenleving; hoe je een gemeenschap (op)bouwt en hoe sommige regels alleen maar normaal lijken omdat ze er ingestampt zijn. En natuurlijk de personen die juist die normaal geworden gedachtegangen in twijfel trekken. Ook de knipoogjes naar de (bij)namen van de personages is leuk gevonden.

De ontknoping komt plotseling, is verwarrend (op punten zelfs volkomen onduidelijk) en had van mij iets helderder en minder afstandelijk mogen zijn. Natuurlijk, een schrijver wil dingen achterhouden om spanning te creëren. Maar daar gaat Dashner op het einde net iets te ver in. Er is een te grote breuk tussen het labyrint en de wereld daarbuiten, zeker omdat de jongens (en daarmee ook de lezer) daar überhaupt geen enkele kennis van hebben. Er is geen goede vorm van uitleg, alleen een haast zakelijke beschrijving van wat Thomas ziet gebeuren. Dit wordt mijns inziens echter ruimschoots goedgemaakt door de epiloog, die meer antwoorden geeft dan de twintig pagina’s daarvoor.

Kort gezegd is het een prima YA-boek, ietwat eenvoudig wellicht, maar met een interessante insteek. Now if you’ll excuse me, ik ga een bioscoopkaartje kopen…

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Iris Spanbroek

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur